Westtoer voegt 28 nieuwe routes toe aan fietsnetwerk in West-Vlaanderen

Redactie KW

Na de vernieuwing van de populaire fietsnetwerken in 2016 gaat Westtoer nu nog een stapje verder. Het fietsaanbod wordt de komende jaar verder uitgebreid, met aandacht voor de klassieke fietsroutes.

Het fietsnetwerk werd voor het eerst ontwikkeld in de jaren negentig met 36 klassieke, lusvormige fietsroutes. De voorbije jaren namen de recreatieve fietsmogelijkheden sterk toe. Westtoer speelt in op de evolutie en biedt ondertussen 350 lokale fietssuggesties aan, vooral vanuit de logies. Die routes kan je met behulp van de knooppunten zelf samenstellen.

Elk jaar telt Westtoer 5,1 miljoen recreatieve fietsers, één op de tien maakt nog altijd gebruik van de lusvormige routes. “Die vaststelling was voor ons een belangrijke aanleiding om het aanbod met de lussen grondig te bekijken”, klinkt het bij Westtoer. Om in te spelen op de verwachtingen van de recreant-fietser bouwt Westtoer de komende vijf jaar 28 nieuwe lusvormige routes uit. Dit jaar worden er al vier voorgesteld: de fietsroutes Westkust, Polderrand, Mandeldal en Hoppeland.

Stopplaatsen

Voor de vier regio’s zijn de komende jaren zes mogelijke routes voorzien en in de centrumsteden Brugge, Oostende, Roeselare en Kortrijk realiseert Westtoer groene fietsgordels. “De fietsnetwerken zijn nog altijd een topproduct, we zien dat de vraag naar lussen belangrijk blijft”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, voorzitter van Westtoer en provinciegedeputeerde. “Het initiatief voor de nieuwe routes gebeurt altijd in overleg met de toeristische diensten van de betrokken gemeenten. We besteden grote aandacht aan beleving, stopplaatsen en toffe adressen. De hedendaagse fietsers gaat langs een route op zoek naar die originele stopplaatsen. Met deze nieuwe thematische routes volgen we de trend op vlak van recreatie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.