Westtoer trekt aan alarmbel: “We dreigen kwart van de jobs in toerisme te verliezen”

We zien v.l.n.r. Bart Boelens (Hotel Europe, Oostende), Stefaan Gheysen (directeur Westtoer), Garrett Spaey (Hotel Patritius, Brugge), Niek Benoot (Cottage De Vinck, Ieper), Natasja Feliers (Hotel Ariane, Ieper), Matti Vandemaele (Peace Vilage, Mesen), Ruth Decramer (Albion Hotel, Ieper), Sabien Lahaye-Battheu (voorzitter Westtoer) en Parcifal Coeman (Holiday Village, Knokke-Heist). (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Na een crisisoverleg met gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Sabien Lahaye-Battheu trekken de verzamelde West-Vlaamse logiessectoren aan de alarmbel. Hoewel de cijfers van de voorbije zomer relatief gunstig zijn, kijken de logiessectoren met grote bezorgdheid naar de herfst en de winter.

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu organiseerde het crisisoverleg donderdag. “In deze moeilijke tijden wil Westtoer klaarstaan om de toeristische sector te ondersteunen. Met het oog op de veiligheidsraad van woensdag is een sterke ondersteuning van de toeristische sector noodzakelijk. Wat kan ik sectoren zoals cultuur en sport moet ook mogelijk zijn voor het toerisme. Zo niet dreigen we minstens een kwart van de circa 40.000 jobs in het toerisme in West-Vlaanderen te verliezen”, zegt Sabien Lahaye-Battheu. “Veel West-Vlaamse hotels proberen hun overlevingskansen in te schatten. Het omzetverlies tijdens de lockdown valt niet meer goed te maken. Het spaarpotje om een minder goeie herfst of winter te overbruggen is al lang op.”

Verminderde kamerprijzen

Het begin van de zomer was relatief gunstig. Onder de noemer ‘Vlaanderen Vakantieland’ gebeurden veel inspanningen om vakantie in eigen land te promoten. “Maar augustus was veel minder goed, vooral voor de Brugse hotels die een bezetting van circa 30% noteerden”, vervolgt Lahaye-Battheu. “In een normale augustusmaand kan de bezetting oplopen tot 95%. De prognoses voor het najaar zijn negatief. Brugge noteert momenteel een bezetting van 15 à 20% voor september, 8% voor oktober en dat aan sterk verminderde kamerprijzen. In de Westhoek kijkt men met een bang hart naar de e verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog, voor het eerst sinds 1945 zonder Britse toeristen. Op de achtergrond zorgt ook de Brexit voor een negatieve impact.”

“Horeca West-Vlaanderen vreest dat een aantal ondernemingen zullen sneuvelen. Ook de kwaliteit van de hotels zal achteruit gaan want er kan niet meer geïnvesteerd worden in innovatie en beleving. Het zijn dan ook de kwalitatieve hotels die op regelmatige basis opnieuw investeren, die het eerst dreigen te verdwijnen”, schets de gedeputeerde een weinig rooskleurig beeld.

Lees verder onder de foto.

Directeur Stefaan Gheysen van Westtoer had weinig opbeurende cijfers. (Foto TOGH)
Directeur Stefaan Gheysen van Westtoer had weinig opbeurende cijfers. (Foto TOGH)

De West-Vlaamse hotelsector vraagt dan ook duidelijk maatregelen, zoals kwijtschelding van RSZ-bijdragen en dat de eindejaarspremie en vakantiegeld niet ten laste komen van de ondernemer. Ze willen ook dat het stelsel van tijdelijke werkloosheid naar aanleiding van COVID-19 verlengd wordt tot een stuk in 2021.

Grote vakantiewoningen

Ook andere logiessectoren zitten in moeilijk vaarwater. “Grote vakantiewoningen met meer dan tien personen blijven nog steeds in de kou staan”, vult Stefaan Gheysen, directeur van Westtoer aan. “Een club of vereniging tot 50 personen kon wel in zo’n vakantiehuis terecht, en een gewone vrienden- of familiegroep niet. Deze maatregel zorgde voor veel onduidelijkheid en verwarring. Daarenboven kwam dan nog eens de beperking van de bubbel tot vijf personen wat impliceert dat op een rendabele manier kunnen openen. Veel boeking werden geannuleerd of er moest gekozen worden om met verlies te werken door groepen te aanvaarden tot tien personen. Nochtans kunnen deze grotere vakantiewoningen een zeer veilig verblijf aanbieden. De organisatie ‘Logeren in Vlaanderen’ werkte hiervoor een sectorprotocol uit met de nodige veiligheidsmaatregelen. Wat wel in Nederland en in Duitsland kan, moet ook in Vlaanderen kunnen. Daarom dringt Westtoer erop aan om de volledige capaciteit in de grotere vakantiewoningen toe te laten. Het is van groot belang dat deze ondernemingen een duidelijk perspectief krijgen, zo niet halen ze het einde van de winter niet.”

Jeugdverblijfcentra

Ook voor diverse West-Vlaamse jeugdverblijfcentra dreigt sluiting. “In augustus beslisten minister Ben Weyts en de onderwijskoepels om alle extra-murosactiviteiten in het secundair onderwijs op te schorten”, vervolgt Sabien Lahaye-Battheu. “Dat heeft een enorm negatieve impact op de sector van de jeugdlogies in West-Vlaanderen. Nochtans zijn de jeugdverblijfcentra en hostels goed georganiseerd om de scholen veilig te ontvangen. De voorbij zomer heeft bewezen dat de jeugdkampen op een veilige manier perfect mogelijk zijn, zonder opstoot van COVID-19. Voor de periode dat bepaalde klassen op schooluitstap zijn, is er in de scholen zelf bovendien meer ruimte voor de resterende leerlingen.”

“Zonder perspectief op extra ondersteuning en impulsen zullen verschillende West-Vlaamse jeugdverblijfcentra in 2021 gedwongen worden hun deuren te sluiten. Dat zou een enorme klap zijn voor het toerisme in West-Vlaanderen”, besluit Sabien Lahaye-Battheu. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier