Westtoer en kustgemeenten blikken positief vooruit op de zomer: dubbel zoveel boekingen

Vlnr. algemeen directeur Westtoer Stefaan Gheysen; schepen van toerisme van Koksijde Dorien Geersens; gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Sabien Battheu en Regiomanager Kust bij Westtoer Liesbet Billiet.©Dylan Vynck DV
Vlnr. algemeen directeur Westtoer Stefaan Gheysen; schepen van toerisme van Koksijde Dorien Geersens; gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Sabien Battheu en Regiomanager Kust bij Westtoer Liesbet Billiet.©Dylan Vynck DV
Redactie KW

De kusthotels kenden in juni meer dan dubbel zoveel online boekingen voor juli en augustus dan in dezelfde maanden vorig jaar. Ook uit andere overnachtingsmogelijkheden klinken hoopvolle signalen. De toerismesector aan de kust veert weer recht.

Provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten stellen dat de kust door de versoepelde maatregelen komende zomer zal herademen. “Iedereen hoopt op een mooie, comfortabele en veilige zomer aan zee”, vertelt gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Sabien Battheu. En zo lijkt het ernaar uit te zien. De kusthotels zagen in juni meer dan dubbel zoveel online boekingen binnenkomen voor juli en augustus in vergelijking met dezelfde maanden vorig jaar. Bijna tachtig procent daarvan komt uit eigen land. Ook voor de verhuur van vakantiewoningen en in de campingsector aan de kust komen positieve signalen.

“Wie denkt vakantie, denkt aan de kust. De boekingscijfers doen ons positief vooruitblikken op de zomer”, stelt Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer. “Alles wijst erop dat de kust meer dan ooit een topbestemming blijft voor de Belg. Toeristen vinden hun weg terug. Dit siert vooral de toerismesector, die het hoofd niet liet hangen en teerde op zijn veerkracht.” De kust kent ook meerdere troeven, meent de directeur. Zo is er het kunstproject Beaufort 21 langs de hele kustlijn, dat mikt op een breed publiek en tot november duurt. Maar ook de rust, de diversiteit van de badplaatsen, de wandelmogelijkheden en de vele brasseries en restaurants zijn belangrijke sterkmakers.

Uitgebreide druktebarometer

Ook de druktebarometer op www.dekust.be werd uitgebreid. Vorige zomer werd die maar liefst 2,75 miljoen keer geraadpleegd. Een pijnpunt van vorig jaar was dat ondanks de coronamaatregelen te veel reizigers samen de trein richting kust namen en samen pakten in de kuststations. Daar werd deze keer aandacht aan geschonken. In samenwerking met de NMBS en Proximus toont de barometer daarom nu ook de drukte op aankomende treinen aan. Via mobiele telefoondata brengt de druktebarometer permanent de situatie in elke badplaats in kaart. Zo kunnen toeristen beslissen naar welke plaats ze willen gaan. Daarbij centraliseert Westtoer op de site alle dijk- en strandplannen van de kustgemeentes, aangezien elke gemeente uiteenlopende regels heeft over strandstoelen, mondmaskers en dergelijke.

Geen evidente start van 2021

Ook al noteerden de kusthotels in de maanden januari tot mei 2021 38% minder overnachtingen in vergelijking met dezelfde periode in 2019, toch blijft de kust het in vergelijking met de rest van West-Vlaanderen beter doen. Tegenover 2020 realiseerden de kusthotels wel meer overnachtingen in de eerste vijf maanden, terwijl dat bij de hotels in de rest van de provincie niet het geval was. De moeilijkste sector blijft echter die van jeugdlogies. Daar vonden ook aan de kust nog maar amper overnachtingen plaats. De campings en vakantiewoningen startten wel goed in 2021, waarmee de positieve trend van eind 2020 dus wordt voortgezet.

(Dylan Vynck)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.