Westouter verwelkomt asielzoekers in het Eksternest

(foto EF)
Redactie KW

Dinsdagmiddag zijn 100 asielzoekers aangekomen in het Eksternest in Westouter. De asielzoekers verblijven sinds 17 december in Peace Village Mesen maar het jeugdverblijfcentrum was vanaf deze week verhuurd voor 10 dagen. Burgemeester Marc Lewyllie en schepen Wieland De Meyer hielden eraan om de mannen uit landen als Syrië , El Salvador of Eritrea te verwelkomen. De asielzoeker verblijven tot en met 16 januari in Westouter.

De begeleiding van de asielzoekers is in handen van het Rode Kruis. Olivier Fiore, die de leiding heeft over het opvangcentrum in Menen, is de hoofdverantwoordelijke. “Het Rode Kruis buigt zich over bed, bad en brood.”

Net zoals in Mesen is ook Westouter een open centrum wat betekent dat de asielzoekers vrij het centrum kunnen verlaten tussen 6 en 24 uur. Er deden zich in Mesen alvast geen problemen voor. “Ook hier verloopt alles rustig”, weet ervaren begeleider Dominique Baron. “We hebben iedereen vooraf ingelicht over de verhuis. In tegenstelling tot Mesen verblijven de asielzoekers hier in twee slaapruimtes van telkens 50 bedden.”

Vriendengroepen

Francesco uit El Salvador had al vlug een bed gereseveerd voor twee andere Spaanssprekenden. “Het is altijd leuk om in onze moedertaal met elkaar te communiceren.”

Fransceco is op de vlucht voor de doodsbedreigingen van het regime in zijn land. Via WhatsApp heeft hij dagelijks contact met vrouw en kinderen in El Salvador. “Mijn familie is op dit moment veilig maar mijn vrouw komt slechts sporadisch naar buiten uit schrik ook opgepakt te worden.”

Dominique Baron bevestigt dat het thuiscontact voor iedereen ontzettend belangrijk is. “We hangen dan ook overal de wificode goed zichtbaar op in het centrum.” Waar de asielzoekers in Mesen in aparte paviljoenen verbleven is dat in het Eksternest wel anders. Dominique Baron verwacht ook hier geen problemen. “In Mesen leerde iedereen mekaar kennen en zo werden al vriendengroepen samengesteld. Er wordt in de grote slaapvertrekken dan ook onder vrienden geslapen.”

Samen sporten

Heel wat asielzoekers zijn verrast door de ligging van Westouter aan de Franse grens. “En nog meer dat zich daar geen gewapende politieagenten bevinden”, aldus Dominique Baron die nog meegeeft dat de asielzoekers de grens niet over mogen.

“Ze kunnen zich enkel vrij begeven in het land waar ze asiel hebben aangevraagd.” Net als in Mesen staan een pak Westouternaars klaar om de asielzoekers een aangenaam verblijf te bezorgen. Johan Roussel die recht tegenover het asiel woont gaat sporten met de groep en nodigt hen ook uit om mee te gaan naar de vrijdagmarkt in Poperinge. “Dat betekent niet meteen dat ze daar heel wat kunnen kopen. Met het zakgeld van 7?90 kan wel wat extra aangekocht worden in ons centrum waar we de prijzen bewust wat drukken”, legt Dominique Baron uit. “Er zijn bijvoorbeeld ook sportschoenen ter beschikking. De maaltijden worden verzocht door een cateringbedrijf en bestaan uit een ontbijt, een broodjesmaaltijd over de middag en een warme maaltijd ‘s avonds.”

Naast het sportieve aanbod van Johan Roussel komt er ook een vrijwilliger pannenkoeken bakken en organiseert Stefaan Decrock een wandeling met onder meer een bezoek aan de gedachtenistuin in Westouter, hier worden de vluchtelingen uit de eerste wereldgroep herdacht. De toneelgroep van het Volkstoneel Frans-Vlaanderen trekt met de geïnteresseerden naar de kringloopwinkel om daar broodnodige zaken te kopen. Gepensionneerde leerkrachten engageerden zich om Nederlandse les te geven. De groep asielzoekers vertrekt opnieuw richting Mesen op 16 januari. Daar werd door de asielzoekers heel wat voetbal gespeeld. KVK Westhoek nodigde de sportievelingen uit voor een wedstrijd en de G-ploeg van Club Brugge kwam op bezoek.

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier