Westkust is meer en meer een culinaire topbestemming

© SM
Redactie KW

Knokke-Heist is al jaren een culinaire topbestemming aan zee, maar ook aan de Westkust vind je meer en meer gewaardeerde adresjes, zo blijkt uit de nieuwe Gault&Millau. In de Gault&Millau-gids staan er vier nieuwkomers van de Westkust. En Willem Hiele scheert zich met een score van 16/20 definitief bij de absolute toppers. Oostende blijft dan weer ter plaatse huppelen.

De Huifkar (Koksijde) – 12/20: “Echte familiezaak”

De Huifkar is een echte familiezaak. Het restaurant bestaat sinds 1973. Chef Ronny Venus staat al meer dan 45 jaar in de keuken. Zijn echtgenote Ann Hoflack is de gastvrouw en sinds kort helpt ook zoon Bas in de keuken. “Mijn zoon zal na verloop van tijd het restaurant overnemen. We staan nu samen in de keuken. Ik geloof dat onze samenwerking geleid heeft tot deze erkenning door Gault&Millau”, zegt Ronny.

“We bieden de klassieke keuken, maar met een moderne toets. Zo zijn er nu heerlijke wildgerechten, maar we staan ook bekend voor onze vis- en kreeftgerechten. Per week maken we hier zo’n 50kilo kreeft klaar. Na meer dan 45 jaar hebben we een trouw klantenbestand. Zij zijn voor ons het allerbelangrijkste. Natuurlijk zijn toeristen hier ook welkom, maar dankzij ons vast cliënteel halen we buiten het seizoen even veel omzet behalen als tijdens het seizoen. Het is de ambitie van mijn zoon om de ziel van ons restaurant te behouden en het met een moderne aanpak verder uit te baten.” (SM)

Brasserie Keukenhof (Koksijde) – 12/20: “Pas open sinds 19 juli”

Westkust is meer en meer een culinaire topbestemming
© Benny Proot

Brasserie Keukenhof is een opmerkelijke nieuwkomer. Het restaurant opende pas op 19 juli en vier maanden later bereikt de zaak al een eerste mijlpaal. “Deze erkenning doet deugd”, zegt chef Andreas Thelander (foto).

“Het toont dat ons harde werk zijn vruchten afwerpt. Dit is een eer voor ons volledige keukenteam. Ik krijg in de keuken zoveel mogelijk carte blanche van onze manager Mark Timmermans. Die vrijheid geeft ruimte voor verbetering, creatie en inspiratie. Ik geloof dat dat de sleutel tot ons succes is. En ook onze wijnkeuze. Want met een wijnbouwer als Luc Thienpont kunnen we rekenen op diens jarenlange ervaring wat food pairing en wijn betreft. We pakken ook regelmatig uit met evenementen zoals een brunch, een kaas- en wijnavond of een kerstdiner. Op oudejaar is er een NY Eve Dinner & Dance evenement, waar we in schoonheid het nieuwe jaar willen starten. We willen vooral kwaliteit aanbieden en onze klanten tevreden zien. Dat is het beste gevoel ter wereld.” (SM)

Willem Hiele (Koksijde) – 16/20: “Leuk voor ons team”

Westkust is meer en meer een culinaire topbestemming
© Davy Coghe

Willem Hiele doet er een extra punt bij in vergelijking met vorig jaar en komt zo in de Gault&Millau in het kransje van absolute toprestaurants terecht. Of chef Willem Hiele dat belangrijk vindt? “Tchoja“, antwoordt hij laconiek. “Zoiets is natuurlijk leuk, vooral voor het team. We hebben dit punt te danken aan de vooruitgang van het hele team. Het is een schone familie en het is voor iedereen leuk als ons werk wordt opgemerkt. Maar ik laat er mijn slaap niet voor.”

“We zijn ook het enige restaurant dat een volledig punt vooruitgang boekt”, gaat Willem verder. “Dat maakt ons trots en blij. We hebben onze weg gevonden, maar blijven evolueren. Ik sta nog maar aan het begin van mijn carrière en wil nog heel veel mensen gelukkig maken. Iedereen heeft het druk en de vrije tijd is kostbaar, maar hier willen we de tijd even doen stilstaan. We gaan gewoon verder hé. We doen het niet voor de quotering, maar voor de mensen die komen.” (HH)

Le Flore (Wulveringem) – 13/20: “Verhuisd naar hoeve”

GF
GF© GF

Restaurant Le Flore verhuisde dit jaar van De Panne naar het landelijke Wulveringem in Veurne. Vorig jaar kregen ze een 13 van Gault&Millau. Net dezelfde score als dit jaar dus, maar wegens de verhuis wordt ook Le Flore gezien als nieuwkomer.

Chef Ludovic Verlande (foto) en gastvrouw Isabelle Gaudin ontvangen hun gasten nu in een gerenoveerde hoeve. “Hier hebben we een pak meer plaats”, zegt Verlande. “We kunnen tot 20 extra couverts verzorgen. Aan onze keuken zelf is weinig veranderd. Ik kook nog steeds even graag, met veel respect voor zowel mondiale als lokale producten. Ik ben trouwens erg gelukkig dat onze trouwe klanten nog steeds de weg weten te vinden. De meesten zeggen dat de setting hier veel beter is en genieten van de rust en van het rurale landschap. We hebben ondertussen ook veel nieuwe klanten gewonnen. Tevreden klanten, dat is en blijft de beste erkenning. De vermelding door Gault&Millau is een extra pluim op onze hoed.” (SM)

Bistro Du Port (Nieuwpoort) – 12/20: “Blij met erkenning”

Westkust is meer en meer een culinaire topbestemming
© SM

Bistro Du Port maakt na een jaar een comeback in de Gault&Millau. Tot groot genoegen van chef Christophe Declerck (foto). “Ons restaurant bestaat 25 jaar en we stonden 22 jaar in de Gault&Millau, een verdienste van het volledige team trouwens. In 2018stonden we er plots niet meer in, wat uiteraard wel wat pijn deed. Ik heb me toen echt afgevraagd waaraan dat zou liggen, want veranderd was onze manier van werken niet. Na al die jaren ben je wel gehecht aan die erkenning. Desondanks sta ik nog altijd met even veel passie en vuur in de keuken en dat is ook Gault&Millau opgevallen. Ik ben natuurlijk erg blij met de hernieuwde erkenning. Het betekent dat we na al die jaren nog steeds goed bezig zijn”, vertelt Christophe.

Bistro du Port zweert al 25 jaar bij verse producten. Met de nabijheid van de vismijn levert dat in de eerste plaats heerlijke visgerechten op, maar het restaurant staat ook gekend voor streekgerechten uit de polders. (SM)

Blavins (Knokke-Heist) – 13,5/20: “Geslaagde makeover”

Westkust is meer en meer een culinaire topbestemming
© DM

Van een droomstart gesproken. Begin dit jaar namen Geoffrey Adam en Pamela Dewitte sterrenzaak Jardin over. Samen met chef Maxime Gobert doopten ze de zaak om in Tablavins. Amper negen maanden later is het resultaat een 13,5 in Gault&Millau. Een geslaagde makeover dus.

“Wij zijn enorm blij met dit resultaat”, stralen Geoffrey en Pamela. “We werkten als sommelier en zaalbediende twaalf jaar in restaurant Jardin. Bij de overname legden we met gastronomische gerechten met een bistro-toets eigen accenten. De link tussen wijnen en gerecht is bij ons superbelangrijk. We gaan verder dan de klassieke wijnervaring, maar noem onze zaak geen wijnbar. Dankzij chef Maxime Gobert serveren we superlekker eten. Het restaurantgebeuren staat voorop. We serveren gerechten voor ieders beurs en ambiëren geen ster. De liefde voor het vak en de tevredenheid van onze klanten zijn voor ons het allerbelangrijkste.” (DM)

Westkust is meer en meer een culinaire topbestemming

Verhoopte inhaalrace blijft uit in Oostende

Teleurstelling alom in Oostende: slechts één stijger de Savarin gaat naar 13/20 en geen nieuwe restaurants. Er is zelfs een afvaller: Vingt-et-un, die vorig jaar voor het eerst werd opgenomen, verdwijnt. Topper in Oostende blijft restaurant Marina, al reageren ze daar ook teleurgesteld.

Restaurant Marina is al jaren de topper in de stad aan zee met 14 op 20. Eerder dit jaar verhuisde de bekende Italiaanse zaak naar de Hendrik Baelskaai. “Of we tevreden zijn met onze score? Ik moet eerlijk bekennen dat we wat op onze honger blijven zitten”, reageert zaakvoerster Vida Acquaro. “Zeker bij ons personeel leefde de hoop dat we, door onze mooie nieuwe locatie, een half puntje zouden stijgen. Ik zie dan ook elke dag hoe hard ze werken. En eerlijk gezegd ben ik ook wat teleurgesteld: de recensenten eten altijd hetzelfde, terwijl we zoveel andere lekkere gerechten hebben. En online staat op de site van Gault&Millau zelfs een foto van de oude zaak gebruikt.”

Bij de opening van de Marina in maart van dit jaar: Domenico en Vida Acquaro en chef Randy Degroote.
Bij de opening van de Marina in maart van dit jaar: Domenico en Vida Acquaro en chef Randy Degroote.© GLO

“Ik denk dat het voor de mensen van Toerisme Oostende ook een wrange nasmaak moet hebben”, gaat Vida verder. “De laatste tijd wordt zoveel gedaan om Oostende culinair op de kaart te zetten. Ik vind ook dat het écht in stijgende lijn gaat hier. Er zijn zoveel restaurants die ze gewoon vergeten zijn. Ik vind dat Oostende ondergewaardeerd is in de Gault&Millau. Onze stad blijft achterop hinken.”

Maar Vida laat het niet aan haar hart komen: “Uiteraard ben ik ook wel blij dat we onze 14 kunnen behouden. Het zou erg geweest zijn mochten we een punt verloren zijn, zeker voor mijn papa. Kijk, uiteindelijk zijn mijn klanten het belangrijkste. Dat zij telkens weer terugkomen en tevreden zijn, dat is wat telt. Een ster of een 15 op 20 is niet belangrijk. Zo’n quotering is toch maar een momentopname. Ik denk dat ik het nog het meest sportief van iedereen hier bekijk.” (GLO)

David Maenhout scoort op galadiner met dessert

Westkust is meer en meer een culinaire topbestemming
© GF

Gault&Millau had op het galadiner maandagavond een belangrijke bekroning in petto voor David Maenhout , ofwel Chocolatier M. De Knokse chocolatier kreeg de eer het dessert te verzorgen voor 650 gasten onder wie heel wat chefs. Hij serveerde zijn dessert ‘The Cocoa Plantation’. “Dat is een creatie die ik speciaal maakte voor het foodfestival Mise en Plage afgelopen zomer op het strand van Knokke-Heist”, zegt David Maenhout. “Het gaat om een smaakvolle combinatie van crumble, koffie en cacao, chocolademousse en infusiesappen, gels en cremeux op basis van citroenthijm, citroengras, yuzu, limoen en passievrucht.”

“De eer die ons te beurt viel om een kennerspubliek te mogen verwennen met een dessert is een gevolg van onze titel enkel jaren geleden. Toen werden we gekroond tot allereerste Chocolatier van het Jaar. Gault&Millau stelt dat we de afgelopen jaren constante dezelfde hoge topkwaliteit blijven aanbieden. Een fantastisch compliment. Bovendien werd ‘The Cocoa Plantation’ door de inspecteurs van de gids uitgeroepen als ‘best geproefde dessert op een foodevent’. Op het galadiner stond ik zo naast de chef van het jaar, de jonge chef van het jaar en de groentechef van het jaar die de andere gangen bereidden. Zoiets doet deugd”, besluit Maenhout. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier