Westhoek Roofvissers voelen zich gediscrimineerd

De Westhoek Roofvissers willen graag hun lijn uitwerpen in provinciaal domein De Gavers. (foto TOGH)
Redactie KW

De Westhoek Roofvissers willen al enkele jaren een viswedstrijd organiseren op provinciaal domein de Gavers, maar stuiten telkens op een njet van het provinciebestuur. “De argumenten slaan nergens op. Wij voelen ons gediscrimineerd”, zegt Rik Herkelbout.

De Westhoek Roofvissers zag als club het levenslicht in 2017. Voorzitter is Rik Herkelbout uit Reningelst. “We azen vooral op snoek of snoekbaars, vissen die dus jagen op en leven van prooivis”, vertelt Rik. “Roofvissen kan het hele jaar door, maar is ‘s nachts verboden. Lichtinval, helderheid, temperatuur van het water en de weersomstandigheden spelen een grote rol. De elektronica deed al zijn intrede in de roofvisserij, maar is verboden in competitie. We beschikken wel over een gps op onze boot om onze coördinaten op het water te bepalen. We vissen enkel in zoetwater, nooit op zee.”

De Westhoek Roofvissers organiseerden al wedstrijden in Zillebekevijver en Dikkebusvijver, maar trekt ook verder weg op zoek naar goeie visgebieden. Een van die toplocaties is provinciaal domein De Gavers in Harelbeke. “Maar voor het tweede jaar op rij wordt onze aanvraag om één keer per jaar een wedstrijd te organiseren geweigerd door het provinciebestuur, terwijl ze ons nadien hoop geven voor het jaar erop.”

Uitzondering

Rik en zijn kompanen kunnen zich niet vinden in de argumenten die aangehaald worden door het provinciebestuur. “Het is er weliswaar verboden om te vissen vanuit een boot, maar voor één dag per jaar kan er toch een uitzondering gemaakt worden. Vandaar dat wij ook een aanvraag indienen, net zoals de triatlonatleten dit moeten doen voor hun wedstrijden. Onze activiteit is ook niet combineerbaar met de verschillende takken van watersport op het Gavermeer. De provincie zegt dat ze de activiteiten van de andere clubs niet tijdelijk kan opschorten, maar de aanvraag is voor één dag. Met dit antwoord voelen we duidelijke discriminatie, wetende dat ooit het Belgisch kampioenschap roofvissen per boot plaatsvond in De Gavers. En dan zegt de provincie dat het eventueel verlenen van een toelating voor deze aanvraag mogelijk een precedent schept, maar dat is er al.”

“Ik ben zeker niet gekant tegen de organisatie van de roofviswedstrijd op het Gavermeer”, reageert gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, die verantwoordelijk is voor de provinciale domeinen. “Wel is het zo dat er door mijn voorgangers een aantal afspraken gemaakt zijn met de clubs die in De Gavers hun werking hebben. Eén van die afspraken is dat de zeil-, surf- en duikclubs tot 30 november vrij kunnen gebruik maken van het Gavermeer. Aan die afspraak moeten we ons als provincie uiteraard houden. Ik wil me wel engageren om met de clubs in overleg te gaan om te zien of een roofviswedstrijd ingepland kan worden. Hiervoor moeten we natuurlijk wel lang op voorhand over de beoogde data beschikken, gezien de vele partners waarmee we moeten spreken. Van discriminatie is hier dus helemaal geen sprake. Het is een kwestie van de afspraken met onze clubs na te komen. Hoe sneller de aanvraag van de vissers binnen is, hoe sneller we de haalbaarheid met de clubs kunnen bekijken”, besluit Jurgen Vanlerberghe. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier