Westervier versoepelt bezoekregeling en maakt troostplek in tuin woon-zorgcentrum

© MM
Redactie KW

De versoepeling van de bezoekregels in woon-zorgcentra betekent ook bij wzc Westervier in Brugge een nieuwe stap. De voorbije maanden mochten bewoners wel al in beperkte mate bezoek ontvangen, nu wordt dat verder uitgebreid. “Familiaal contact is fundamenteel”, zegt directeur Dirk Snauwaert. Bij Westervier, waar 38 bewoners aan het coronavirus stierven, wordt op korte termijn ook werk gemaakt van een troostplek in de tuin.

“Momenteel zijn we gelukkig coronavrij”, zegt directeur Dirk Snauwaert. “We kunnen alleen maar hopen dat dat zo blijft. We doen daar ook alles voor.” Toch willen ze binnen het woon-zorgcentrum het leven niet laten afhangen van covid-19. “We houden uiteraard rekening met het virus, maar laten het zeker niet alles bepalen“, aldus Snauwaert.

De voorbije zomermaanden liet de directie al beperkt bezoek toe en mocht er binnen de bubbel en op de kamer ook al fysiek contact zijn. Een doordachte beslissing, benadrukt de directeur. “Bezoek en familiaal contact zijn fundamenteel voor onze bewoners en maken ook deel uit van onze visie. Het blijft natuurlijk altijd een afweging tussen veiligheid en warmte. Het is nog steeds een kwetsbare groep, waardoor iedereen heel waakzaam blijft.”

Brief voor familie

De familie van alle bewoners kreeg ondertussen een brief waarin de nieuwe bezoekregeling tot in detail staat uitgelegd. Wie bijvoorbeeld uit een oranje of rode zone komt, mag niet op bezoek komen. Pas na 14 dagen en een negatieve coronatest wordt dat bezoek toegelaten.

Bezoek in de tuin wordt beperkt tot maximaal tien personen, waarbij de afstand- en veiligheidsregels moeten worden gerespecteerd. Alleen met de eigen bubbel van vijf is fysiek contact toegestaan.

Troostplek in tuin

Ondertussen zijn ze bij Westervier veel beter voorbereid indien er toch een nieuwe besmetting opduikt. Niet alleen kan er nu snel getest worden, er zijn ook enkele kamers ingericht om bewoners indien nodig in quarantaine te plaatsen.

Toch blijven zowel de directie als de bewoners positief. “De sfeer en dynamiek van voor de coronacrisis keren stilaan terug”, zegt Dirk Snauwaert. “Dat betekent natuurlijk niet dat we onze overleden bewoners vergeten zijn. De beeldjes die we lieten maken om elke overleden bewoner te herdenken, hebben nog steeds een plaats in onze kapel. Op korte termijn willen we in onze tuin ook werk maken van een troostplek in samenwerking met de organisatie Ferm.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier