Westerstaketsel opent met wat vertraging, maar wandelpromenade oogt als nieuw

Donderdagmorgen werden de eerste wandelaars gespot op het pas heropende Westerstaketsel. © ML
Redactie KW

De heropening van het Westerstaketsel, gepland op 1 juli, liep nog enkele dagen vertraging op, maar sinds woensdagavond kan er na meer dan twee jaar dan toch weer gewandeld worden op het beschermde monument.

De naar schatting 25 aalscholvers op de borstwering op de kop van het staketsel konden maandagmiddag nog in alle rust hun gespreide natte vleugels laten drogen. Op de valreep was het toch niet gelukt om het staketsel zoals aangekondigd op 1 juli voor het publiek open te stellen.

Verborgen gebreken

Twee jaar lang is de wandelpromenade grondig gerenoveerd in opdracht van de Vlaamse overheid. Een investering van ruim 7 miljoen euro. Ondanks het harde labeur tijdens het voorbije tropische weekend door de twintigkoppige ploeg van de gespecialiseerde firma Van Huele stonden de eerste Oostendse nieuwsgierigen maandagmorgen voor een gesloten hekken. Projectleider Alan Van Laer van Van Huele schatte toen de opruimactiviteiten in op zo’n twee à drie extra dagen. “Er moeten nog een aantal vloerplanken vastgeschroefd worden, waarna het materiaal en de mobiele kranen nog verwijderd moeten worden”, klonk het maandag.

Dinsdagmiddag kon Van Laer opgelucht bekendmaken dat het staketsel uiterlijk op woensdagavond dan toch voor het publiek toegankelijk zou zijn. “Een en ander is te wijten aan verborgen gebreken die pas bij het wegnemen van balken en planken aan het licht kwamen.”

De definitieve oplevering gebeurt sowieso pas in 2020. “In september zijn er nog schilderwerken gepland en in oktober worden de laatste vloerplanken vervangen, vlakbij de aanmeerplaats van de rederij Franlis”, legt Hadewych Verhaeghe, projectingenieur bij Haven Oostende, uit. “Alleen waar gewerkt zal worden, zal het staketsel dan niet toegankelijk zijn voor fietsers of wandelaars. In die periode komen er ook nieuwe armaturen op de verlichtingspalen. De komende 20 jaar zijn dan geen grote werken meer gepland, maar we blijven de toestand wel van nabij opvolgen.”

Havenlicht

“Het havenlicht dat vroeger op de kop van het Westerstaketsel stond, keert volgend jaar na een opknapbeurt op zijn oorspronkelijke plaats terug. De toren zal niet meer als stuurboordsignalisatielicht dienst doen. En de mistklok behoudt enkel symbolisch zijn vroegere functie”, geeft Nick Goethals van de dienst Scheepvaartbegeleiding (MDK) nog mee.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier