Westende zocht zes dagen lang mee naar Chanel, terwijl man haar vermoedelijk tijdje in huis nam

foto Frank © Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

“Dankbaar voor zoveel spontane hulp. We beseften niet dat dat in deze tijden nog kon”, zeggen Krist Santy en Ann Debels uit Izegem. Zes dagen lang waren ze op zoek naar hun weggelopen hond. Wellicht was die tijdens een strandwandeling opgeschrikt door surfzeilen en vermoedelijk ook een tijdje in huis genomen door een man. Maar uiteindelijk – de hond was zaterdag 4 januari aan de loop gegaan – werd Chanel op een veld in Westende Dorp teruggevonden. “En diezelfde dag werden we voor een tweede keer grootouders. De gelukkigste dag van ons leven.”

Krist Santy (52) en Ann Debels (50) ogen opgelucht. Hondje Chanel ligt thuis in de zetel nog wat te bekomen. “Ze is duidelijk nog vermoeid van haar avontuur.” We zijn te gast in de Hottonstraat in Izegem. Hotton is de gemeente in de Ardennen waarmee Izegem verbroederd is. Jarenlang brachten Krist en Ann weekends door in de Ardennen, maar sinds kort hebben ze de switch gemaakt en kochten ze een appartement aan zee. Aan de dijk van Westende. “We zijn nogal sportief en gaan veel wandelen. En op de iets kortere wandelingen mogen onze twee honden mee. Chanel, vijf jaar en een kruising tussen een maltezer en een vlinderhondje en Dior, vier jaar en een chihuahua. Dior loopt altijd aan de leiband, die kunnen we niet vertrouwen. Maar Chanel laten we vaak vrij rond lopen. Tot voor kort toch. In de Ardennen deed ze dat ook tijdens onze wandelingen.”

Geen nieuwjaarsreceptie

Maar dit keer liep het mis. Ter hoogte van surfclub De Kwinte op het strand van Westende werd Chanel wellicht opgeschrikt door het kletterende lawaai van surfzeilen. “Plots schoot ze er als een pijl uit een boog vandoor. Ze stoof over een golfbreker en toen wij die beklommen hadden, was ze in de verste verte niet meer te zien. We hebben ons naar ons appartement gehaast, zijn op de fiets gesprongen en hebben de hele regio uitgekamd. Ik ben op de hoogste duin gaan staan. Maar ze was nergens te bespeuren. Uren en uren hebben we gezocht, maar die zaterdag vonden we ze niet.”

Westende zocht zes dagen lang mee naar Chanel, terwijl man haar vermoedelijk tijdje in huis nam

Op zondag zou het koppel samen met de buren van hun flatgebouw naar de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Middelkerke gaan. “Maar dat bliezen we af, we gingen met zijn allen op zoek. Ze was ondertussen gesignaleerd bij een camping. Ook op sociale media deden we een oproep en drie dames die ervaring hebben met het zoeken van verloren gelopen dieren schoten ons te hulp. Maar ook die zondag leverden uren zoekwerk niets op. We lieten ook 1.000 flyers drukken en verspreiden in Westende. Het was snel duidelijk dat ze van Westende Bad richting Dorp getrokken was.”

“De vrees was dat een ‘tweedeverblijver’ ze mee richting binnenland had genomen”

Krist is bediende bij het afvalverwerkend bedrijf Suez in Izegem, Ann verpleegster in WZC De Plataan, ook al in Izegem. “Op maandag moesten wij werken, maar gingen ‘s avond mee zoeken. Ondertussen zochten de drie vrijwilligsters verder en onze ene schoondochter – Kelly Buyse – zocht samen met onze zoon Jentel volop mee. Onze andere schoondochter was hoogzwanger.”

Mee met tweedeverblijver?

Ondertussen stroomden ook tips binnen van verschillende mensen die Chanel op wandel hadden gezien. Aan de leiband bij een heerschap met een pet en een lange overjas. “De gekste ideeën borrelden al op bij ons. Misschien was het een ‘tweedeverblijver’ die ze mee nam naar het binnenland. Maar een van de drie vrijwilligers kende iemand met een speurhond. Die was weliswaar al met pensioen, maar voor die ene keer wou de eigenaar hem nog zijn talenten laten etaleren. Met de geur van een speelgoedje van Chanel wandelde die speurhond een portaal van een appartementsgebouw binnen. In de straat waar die man gesignaleerd was en wij eigenlijk al enkele dagen aan het patrouilleren waren. We vermoeden dus – maar hebben geen bewijzen – dat die man Chanel in huis heeft genomen, maar dan argwaan kreeg door al dat volk dat nog in zijn straat bleef wandelen. Toen de speurhond zijn ontdekking deed, kregen we net ook melding dat Chanel verderop in een veld gezien was.”

foto FM
foto FM© Frank Meurisse

We waren ondertussen al vrijdagmiddag 11 januari, Chanel was al zes dagen op wandel. “Onze zoon Jentel had die middag net gedaan met werken en is mij komen oppikken”, gaat Krist verder. “Ze was gesignaleerd bij een boerderij in de Kousestraat in Westende. Toen we daar aankwamen, zagen we ze aanvankelijk niet, maar toen Jentel begon te roepen dook ze plots op. Maar ze was totaal verward en zette het op een lopen. Jentel zette de achtervolging in, maar dat was een ongelijke strijd. Uiteindelijk is een buurtbewoner met Jentel – die al helemaal in modder was – in de wagen gesprongen en konden ze haar inhalen. Op de duur was ze uiteraard ook volledig uitgeput. En toegegeven, eens we ze in onze armen hadden, liet ik mijn tranen de vrije loop”, zegt Krist.

Ook Dior dolgelukkig

Ann: “Die morgen was onze zoon Jonas (26) voor de tweede keer vader geworden. Mayley, een kleindochter, terwijl we met Amano al een kleinzoon van 3,5 jaar hadden. Ik had nog tegen Krist gezegd: als we nu nog Chanel terugvinden, dan is dit de mooiste dag van ons leven. Het gebeurde nog ook.”

Het echtpaar wil de vele vrijwilligers bedanken. “Zeker de drie dames die een hele week mee op zoek zijn gegaan, maar ook de rest van Westende. Je had het gevoel dat de helft van het dorp mee aan het zoeken waren. Dat ondervonden we een de vele reacties op sociale media.”

Zelf is Chanel gechipt en heeft het echtpaar onmiddellijk de politie, het Blauw Kruis en het asiel verwittigd. “Dus onze boodschap als je een hond zonder baasje los ziet lopen, geef dan een belletje naar de politie.”

Ondertussen is Chanel herstellende van haar lange uitstap. “Ook Dior, onze andere hond, zag enorm af. Hij is een jaar jonger en Chanel is als een moeder voor hem. Als we met Chanel naar de kapper zijn, zit hij een uur te janken. Nu zijn ze weer herenigd.”

Een klacht indienen tegen de vermoedelijke, tijdelijke ‘kidnapper’ van Chanel gaat het koppel niet doen. “Die man had ons veel leed kunnen besparen, maar we hebben geen bewijzen. En eind goed, al goed. We hebben ze terug.”