West-Vlamingen zorgen voor wereldprimeur: rusthuisbewoners via televisie laten videobellen

Tom Messiaen en Filip Gelaude van 25-8 willen van videobellen voor rusthuisbewoners een basisrecht maken. © JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

In coronatijden is videobellen voor veel senioren dé manier om hun geliefden te spreken, maar de apps en het vele swipen zorgde al eens voor hindernissen. Nu komt het West-Vlaamse bedrijf 25-8 met een wereldprimeur: videobellen via televisie. “Dit zal uitgroeien tot een basisrecht”, benadrukt medezaakvoerder Tom Messiaen.

Het technologiebedrijf 25-8 is sinds twee maanden net over de provinciegrens in Aalter te vinden, maar wordt door drie West-Vlamingen geleid: Izegemnaar Tom Messiaen (44), Gullegemnaar Karl Neyrinck (50) en Filip Gelaude (52) uit Moerbrugge. “Wij zijn een servicepartner voor zorginstellingen en bieden alle mogelijke IT-oplossingen aan: communicatie, alarmering, telefonie, internetverbindingen en -beveiliging, het installeren van servers…”, verduidelijkt Tom. “Wij zorgen dat achter de schermen alles op wieltjes draait.”

Het bedrijf heeft klanten in het hele land, met het zwaartepunt in West- en Oost-Vlaanderen. “Onder andere AZ Zeno in Knokke-Heist, het Kortrijkse AZ Groeninge en het splinternieuwe AZ Delta in Roeselare maken gebruik van onze diensten en om en bij de 500 Belgische woon- en zorginstellingen zijn klant bij ons.”

Zorgtelefoons

De rode draad bij 25-8 is om het dagelijkse leven van mensen in een zorginstelling zo comfortabel mogelijk te maken en tijdens de start van de coronacrisis speelde het bedrijf daar meteen op in. “Toen hebben we 350 zogenaamde zorgtelefoons omgebouwd. We gooiden er alle software van en plaatsten er WhatsApp op, waarmee bewoners zo naar hun familie of vrienden konden bellen. Alleen: daarbij was telkens de hulp van een zorg- of verpleegkundige nodig. De werking van de app en het swipen is immers niet voor iedereen eenvoudig.”

Eigenlijk is het eenvoudig: met een simpele druk op de knop verschijn je op oma’s tv – Tom Messiaen, medezaakvoerder 25-8

De 350 zorgtelefoons kostten 25-8 70.000 euro en die deelden Tom en zijn collega’s gratis uit aan hun klanten. “We merkten dat die meteen gretig gebruikt werden, het zorgde tegelijk voor een extra taak voor het personeel. Die factor wilden we wegwerken.”

Nu lanceert 25-8 een wereldprimeur: rusthuisbewoners laten videobellen via de televisie, hun venster op de wereld. “Het systeem, dat we LynX® hello gedoopt hebben, is eenvoudig”, klinkt het. “We plaatsen een camera met microfoon op de televisie en verbinden die met een klein apparaat dat we hiervoor speciaal hebben ontwikkeld. Dat wordt dan weer aan het televisietoestel gekoppeld en met het internet verbonden. Familie en vrienden moeten op hun beurt een app downloaden uit de App Store of Google Play en kunnen zo met hun (groot)moeder of -vader videobellen. De bewoner ziet de inkomende oproep meteen op het televisiescherm of via een lichtsignaal op een door ons ontwikkelde armband. Als die de oproep met een simpele druk op de knop beantwoordt, zal de videobeller op televisie verschijnen.”

Dankzij de West-Vlaamse wereldprimeur kan je videobellen via televisie.
Dankzij de West-Vlaamse wereldprimeur kan je videobellen via televisie.© Getty Images

De voordelen zijn ontelbaar, stelt Tom. “We gebruiken een bestaand en groot scherm in de vertrouwde omgeving van de bewoner, het geluid kan aangepast worden via de afstandsbedieing van de televisie en videobellen laagdrempelig maken, doorbreekt ook het isolement. Zeker tijdens de huidige crisis, waar het fysieke rusthuisbezoek sowieso al erg beperkt is. Met onze technologie kan je je geliefden zo vaak bellen als je wil.”

Het oproepsysteem verloopt enkel vanuit de familie richting bewoner. “We kiezen er bewust voor dat bewoners zelf geen mensen kunnen opbellen en de wzc’s behouden ook de regie. Zij bepalen wie wanneer naar welke bewoner kan bellen, daarvoor krijgt elk familielid een activeringscode. Ook de uren kunnen vastgelegd worden. Zo kunnen bijvoorbeeld nachtelijke telefoontjes vermeden worden. Daarvoor hebben we een gebruiksvriendelijke interface gebouwd.”

Met onze technologie kan je je geliefden zo vaak bellen als je wil – Tom Messiaen, medezaakvoerder 25-8

Naast het videobellen an sichbiedt het systeem nog leuke extra’s. “Zo is het perfect mogelijk om bijvoorbeeld een communiefeest van een kleinkind via televisie te volgen. De beller hoeft het tafereel gewoon te filmen. Dit zal rusthuisbewoners en familieleden opnieuw dichter bij elkaar brengen en het sociaal isolement drastisch verkleinen.”

16 of 32 cent per dag

De interesse is groot, aldus Tom Messiaen. “Wij hebben al ruim tweehonderd wzc’s gecontacteerd en meer dan negentig procent toont interesse of vroeg al een offerte op. In West-Vlaanderen staan we dicht bij implementatie in onder andere WZC De Oever in Staden, WZC Ter Linden in Veurne en WZC Het Pardoen in Wervik. Er lopen ook gesprekken met woonzorggroepen en -centra als GVO, Mintus en Curando.”

De prijs wordt bewust erg laag gehouden. “We willen mensen helpen om met elkaar in contact te blijven. Videobellen zal uitgroeien tot een basisrecht, ook na de coronacrisis. Onze samenleving zal op dat vlak fundamenteel veranderen.”

West-Vlamingen zorgen voor wereldprimeur: rusthuisbewoners via televisie laten videobellen
© JOKE COUVREUR

Wzc’s die nog deze maand intekenen, betalen 5 euro per maand per bewoner, vanaf 1 november wordt dat 10 euro per maand. “Of 16 of 32 eurocent per dag. Een bijzonder kleine prijs voor technologie die een wezenlijk verschil kan betekenen. De komende weken zullen we het systeem tot in de details testen en volgende maand begint de uitrol.”

Ook vanuit het buitenland wakkert de interesse aan. “Een Nederlands bedrijf heeft interesse om ons concept daar te verdelen. Dat bewijst dat we de juiste weg zijn ingeslagen, want ook in tijden van social distancing willen we mensen dichter bij elkaar brengen.”

Info: www.lynxhello.eu