West-Vlamingen zijn het gelukkigst met hun buren

Zeven op de tien West-Vlamingen kent de voornaam van zijn buren. © iStock
Jan Gheysen

Driekwart van de West-Vlamingen vindt dat een goede buur beter is dan een verre vriend.

De helft van de West-Vlamingen vindt dat zijn buren vrienden zijn. Het lijkt vanzelfsprekend, maar blijkbaar is het dat niet: zeven op de tien West-Vlamingen kent de voornaam van zijn buren.

De cijfers komen van Reynaers Aluminium, die het studiebureau Ivox op pad stuurde. Driekwart van West-Vlamingen gaat geregeld aan de praat met zijn buur. Maar… er is ook burenellende. Een op de drie West-Vlamingen ergert zich aan burenlawaai, bijna één derde vindt het gedrag van zijn buur asociaal en één op de vijf heeft problemen met het parkeren van de auto.

De meeste ruzies gaan over hagen (of bomen), over geroddel en over lawaai. Een vijfde van de ruziemakende buren krijgt het niet meer bijgelegd. Bij bijna helft mag de ruzie dan wel zo goed als opgelost zijn, de spanning blijft een hele nazinderen. Naar de rechter om een ruzie te beslechten blijft uitzonderlijk. Amper zes op de honderd wagen zich voor een burenruzie in de rechtbankzaal.

Behulpzaamheid staat voorop

Voor West-Vlamingen staat behulpzaamheid voorop in goed nabuurschap. Andere positieve attitudes zijn het waken over de woning als de buren op reis zijn en het vermijden van lawaai- en geurhinder. Uit het onderzoek worden ook tips afgeleid om het burengeluk te vergroten: elkaar groeten, buren verwittigen voor mogelijke overlast bij feestjes, klare afspraken maken over afscheidingen in de tuin…

Liever een goede buur dan een verre vriend? Ontdek met de ‘Buren Geluk Test’ welk type buurman of buurvrouw jij bent. Doe zelf hier de test

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.