West-Vlamingen worden ouder dan de gemiddelde Belg

Qua levensverwachting hoort West-Vlaanderen bij de beste leerlingen van de klas. (Foto Belga) © belga
Redactie KW

In 2019 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,8 jaar. Voor West-Vlamingen ligt dat op 82,4 jaar. Samen met de inwoners uit Limburg en Vlaams-Brabant zijn we daarmee koploper in ons land.

Dat het hier goed vertoeven is, wisten we al. Dat we ook langer leven, blijkt uit een analyse van Statbel, het Belgisch statistiekbureau. Daarin zien we hoe de levensverwachting van de Belg vorig jaar gemiddeld 81,8 jaar is. Voro vrouwen is dat 84 jaar, voor de mannen net geen 80. Ten opzichte van het jaar daarvoor is de levensverwachting met 0,3 jaar gestegen. Dat is iets hoger dan de toenmalige verwachtingen. Het verschil tussen mannen en vrouwen is 4,4 jaar. In 1998 was het verschil nog 6,3 jaar.

In Vlaanderen ligt de levensverwachting hoger (82,7 jaar) dan in Brussel (81,6 jaar) en Wallonië (80,3 jaar). De levensverwachting steeg in het Waals gewest iets hoger dan in Vlaanderen, maar toch doet het gewest het nog altijd minder goed. De provincie met de hoogste levensverwachting is Vlaams-Brabant (82,8 jaar), gevolgd door Limburg (82,7 jaar) en West-Vlaanderen (82,4 jaar). In zes van de tien Belgische provincies ligt de levensverwachting bij de geboorte hoger dan 82 jaar. De vier provincies die zich onder het nationale gemiddelde bevinden zijn alle vier Waalse provincies: Luxemburg (80,3 jaar), Luik (80,1 jaar), Namen (79,8 jaar) en Henegouwen (79,3 jaar).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier