West-Vlamingen vast op cruiseschip in Caraïben

Van links naar rechts: François Germonpre en zijn echtgenote Arlette Vanoverbeke uit Koksijde, Carine Vanoverbeke uit Brugge en Linda De Witte en echtgenoot Omer Ketels uit Jabbeke aan een van de zwembaden op de MSC Preziosa. © Arjan Desante
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Passagiers van het cruiseschip MSC Preziosa in de Caraïben kregen zaterdagmorgen de melding dat ze niet meer van boord mogen als maatregel tegen het oprukkende coronavirus. Ook enkele West-Vlamingen zien hun exotische droomreis zo in het water vallen.

Het schip bevindt zich momenteel in de haven van Fort-de-France in Martinique. Enkel transfers naar de luchthaven zijn nog toegelaten. Maandag zou het schip, met een maximumcapaciteit van circa 4.000 passagiers, helemaal leeg moeten zijn.

Hoewel er enkele honderden meters van de kust ook al een cruiseschip van Costa doelloos ronddwaalt – met een zieke persoon aan boord – is er voorlopig weinig paniek. Dat geldt ook voor de West-Vlaamse vrienden François Germonpre en Arlette Vanoverbeke uit Koksijde, Carine Vanoverbeke uit Brugge en Linda De Witte en Omer Ketels uit Jabbeke.

“Normaal hadden we nog een week cruise voor de boeg, nu moeten we afwachten tot we huiswaarts kunnen vliegen. De koffer staat dus klaar om te vertrekken zodra dat kan. Onze reisorganisatie houdt ons wel goed op de hoogte, maar het kan dat we met verschillende vluchten moeten terugkeren. Het belangrijkste is dat we allemaal veilig thuis raken, de rest is van ondergeschikt belang.”

“Bang zijn we niet. De situatie in België lijkt veel ernstiger dan hier. De grootste vraag is of we nog naar Parijs mogen terugvliegen, want ook in Frankrijk gelden er strenge regels. Onze auto’s staan er in de luchthaven, anders weten we nog niet hoe we terug in West-Vlaanderen geraken. Maar voorlopig blijven we lachen, maken we er het beste van en pikken we nog een cocktailtje mee.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.