West-Vlamingen gieten 2021, het jaar van de fictieve vrijheid, in een puzzel

© gf
Redactie KW

Je kan in de eindejaarsperiode naar het traditionele jaaroverzicht op tv kijken, maar je kan ook je eigen jaaroverzicht bij elkaar puzzelen. Net als vorig jaar pakt PIAB (Puzzle in a bag) uit met een puzzel boordevol verwijzingen naar de gebeurtenissen die 2021 kleurden. Van de bestorming van het Capitool en de overstromingen in Wallonië tot de onvermijdelijke vaccins. De volhardende (lockdown)puzzelaar zal vijftig ups en downs ontdekken.

Dear 2020, thanks for nothing.’ Dat was de titel van de puzzel die PIAB (Puzzle in a Bag) vorig jaar lanceerde in de aanloop naar de feestdagen. Het was een terugblik vol vette en ironische knipogen naar het voorbije jaar, verdeeld in 1.000 stukjes. Een jaar en verschillende andere puzzels later lanceert PIAB met ‘De ups en downs van 2021’ een nieuw jaaroverzicht in puzzelvorm.

“We waren verrast en overweldigd door het succes van de eerste puzzel”, zegt Niels Desot, een van de twee oprichters van PIAB. “Mensen zaten zich tijdens de opeenvolgende lockdowns thuis steendood te vervelen. Ze (her)ontdekten het puzzelen, maar ze wilden iets anders dan die klassieke puzzels met saaie sneeuwlandschappen of Disney-taferelen. Die lockdownpuzzelaars zijn blijven puzzelen, dus hier zijn we met een tweede editie van onze eindejaarspuzzel.”

Van Bernie tot Britney

Vorig jaar wees de rode draad voor de puzzel zichzelf uit: het was voor iederéén een absoluut rotjaar. Dit jaar had David Audenaert (artiestennaam Vizid), de illustrator die de puzzel deze keer ontwierp, het een pak moeilijker. 2021 was een beetje een manisch-depressief jaar: van angst naar hoop en weer terug, van de lockdown naar het Rijk der Vrijheid en weer terug. Het moest het jaar van de bevrijding worden, maar midden november zitten we met z’n allen opnieuw vast.

‘De ups en downs van 2021’ is dan ook een mix van referenties naar Covid-19 en naar andere gebeurtenissen. De vaccins en de lockdownkilo’s staan broederlijk naast (Free) Britney, de wanten van Bernie Sanders en de oneindige rijkdom van Elon Musk. In totaal smokkelde de illustrator 50 verwijzingen naar het afgelopen jaar in de puzzel. Allemaal met een humoristische, relativerende touch (er is al genoeg miserie rondom ons). Wie zoekt, die vindt.

Jaarlijkse traditie

“De eerste puzzel vorig jaar was een experiment, maar we hebben de smaak helemaal te pakken gekregen”, besluit PIAB-oprichter Dimitri Devroe. “Vorig jaar hadden we uitsluitend Belgische klanten, ondertussen verkopen we onze puzzels ook in Nederland, Frankrijk en Duitsland. We willen van de eindejaarspuzzel een echte traditie maken, iets om elk jaar opnieuw naar uit te kijken. Laat ons hopen dat de terugblik op 2022 de eerste kan worden zonder verwijzingen naar dat verdomde coronavirus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier