West-Vlaming op ‘antraxtrein’ in Denderleeuw: “Nooit echt bang geweest”

De Civiele Bescherming kwam in overalls om het poeder op te halen. © gf
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Adjunct-hoofdredacteur

Op een trein in het Oost-Vlaamse Denderleeuw is woensdagavond een verdacht poeder aangetroffen, waardoor de reizigers de wagons een tijdlang niet mochten verlaten. West-Vlaming Arne Miechielssens was een van de 25 reizigers op de trein. “Angst is er nooit echt geweest, zelfs niet toen het antraxalarm werd afgeroepen.”

Arne Miechielssens (25) uit Zwevegem zat in de wagon waar het verdacht zakje werd gevonden. “Het was iets groter dan een volwassen hand en volledig gevuld met wit poeder”, vertelt hij. “Het zakje kwam uit een koffer die de conducteur opende toen bleek dat die van niemand in de wagon was.”

Arne en de andere passagiers in de wagon moesten zich daarna verplaatsen. “Het eerste uur was wat frustrerend: mensen misten hun vluchten, ik miste een jobbeurs en we zagen dat de passagiers van de wagons vooraan wel mochten uitstappen”, zegt de Zwevegemnaar. “Daarna werd het eerder grappig. Mensen maakten er mopjes over en ikzelf en een andere passagier vertaalden alles in het Frans en Engels voor enkele mensen die geen Nederlands begrepen. Angst is er eigenlijk nooit echt geweest, zelfs niet toen het antraxalarm werd afgekondigd en we mannen in overalls zagen. We kregen water en enkele dekentjes, maar de toiletten waren wel gesloten.”

Burgemeester Jo Fonck van Denderleeuw liet ondertussen al weten dat het niet om antrax zou gaan. De Civiele Bescherming zal het poeder voort onderzoeken. De reizigers op de trein, een 25-tal, mocht de wagons ondertussen verlaten. Ook Arne Miechielssens. “We werden per vijf uit de trein gehaald en moesten in een rij lopen. Daarna moesten we onze handen wassen en werden onze schoenen ontsmet. Uiteindelijk werd ik, samen met twee anderen, per bus naar Oudenaarde gebracht. Van daaruit heb ik nog een trein naar Kortrijk kunnen nemen. Uiteindelijk ben ik zes uur onderweg geweest, maar op mijn bestemming in Brussel ben ik nooit geraakt.”

(Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier