West-Vlaming kleedt Lady Gaga: “Wij deden de styling voor de Oscars, ook Lady Gaga’s diamanten”

Redactie KW

Hij mist ze, de zee in Bredene. Hij zegt het met een dik Engels accent, terwijl hij even op adem komt in Parijs nadat hij in Los Angeles de Oscaruitreiking bijwoonde. “Nu is het tijd voor wat vakantie en om naar huis terug te keren”, zegt hij. Thuiskomen, dat is niet Parijs, niet Bredene, maar voorlopig nog Londen. Tom Eerebout is 30 en al negen jaar aan het werk bij… Lady Gaga. Sinds anderhalf jaar is hij haar vaste stylist. De jurk die Lady Gaga droeg op de Oscars? Het werk van Tom! Haar bijzondere outfits voor haar optredens? Juist, van Tom…

Het is een vogel op een tak, die Tom Eerebout. De ene week is hij aan het werk in Los Angeles, de andere week verblijft hij in Londen of zoals nu hij is er eventjes tussenuit in Parijs. Londen is zijn voorlopige thuis. Over een maand is hij terug in Antwerpen. De renovatie van zijn huis daar is dan afgerond. “Dan ben ik toch wat dichter bij mijn familie”, zegt hij. “Bredene is voor mijn job niet echt the place to be, maar toch mis ik de zee wel. Ik heb nog heel wat familie wonen in Bredene en mijn oma woont in Oostende. Het is toch een beetje thuiskomen daar.” Tom is de kleinzoon van Bredens oud-burgemeester wijlen Roger Eerebout.

Geen 9-to-5

Dat Bredene voor het moment niet meteen dé plek van zijn leven is geloven we graag van iemand wiens leven zich grotendeels afspeelt aan de zijde van ‘s werelds grootste popsterren. Tom Eerebout is stylist; dat is iemand die de kledij en de accessoires kiest voor modeshoots, evenementen… “Of ik als kind al wist dat ik dit wilde doen? Goh, eigenlijk niet echt. Het is niet zo dat ik als kind droomde om ooit naar L.A. te verhuizen (lacht). Ik ben echt heel toevallig in deze job terecht gekomen. Ik moet wel zeggen dat ik altijd al creatief was. Ik heb kunstonderwijs gevolgd aan de Maricolen in Brugge, dus die interesse was er wel.”

“Ik wist niet wat ik wilde doen met mijn leven. Maar dat het iets artistieks zou zijn, dat stond wel vast. Voor mij zéker geen bureaujob. Een 9-to-5 is echt niets voor mij.” Toen Tom en zijn man Joost naar Londen verhuisden, rolde hij toevallig in de modesector. In het begin werkte hij zelfs een tijdje gratis. Maar hij bleef niet stilzitten en bouwde langzaam zijn carrière uit.

Oscars

Vandaag werkt Tom voor de Haus of Gaga, zo wordt het creatieve team genoemd dat verantwoordelijk is voor al de looks van Lady Gaga. De popster die in 2008 bekend raakte en veel opzien wekte met haar outfits – wie herinnert zich haar jurk nog gemaakt uit… vlees? is al negen jaar de werkgever van Tom. Voordien werkte hij onder meer voor Kylie Minogue, Jessie J, Little Mix…

“Sinds anderhalf jaar ben ik samen met Sandra Amador, de vaste stylist van Lady Gaga”, vertelt hij. “Hoe mijn gemiddelde werkdag eruit ziet? Die dagen kunnen nogal verschillen. Momenteel treedt Lady Gaga op in Las Vegas. Mijn werkdagen daar kunnen dan wel uitlopen tot 3 uur ‘s nachts. Voor de uitreiking van de Oscars zijn we zelfs al weken op voorhand bezig. Fittings doen, jurken laten aanpassen…”

foto Noortje Palmers
foto Noortje Palmers

Op de Oscars won Lady Gaga samen met Bradley Cooper het beeldje voor het Beste Originele Lied. Haar hele outfit, tot aan de diamanten toe, was gestyled door Tom en Sandra. “Ik was héél trots”, glundert Tom. “Ze verdiende het ook echt wel. Maar natuurlijk weet je het nooit vooraf. Het is wel fantastisch om je vriendin – want dat is ze intussen geworden – daar te zien stralen.”

Levensstijl

“Lady Gaga heeft een heel stevige fanbasis. Veel van haar fans maken zelfs tekeningen van de outfits die ze droeg. Als ik dat zie, vind ik dat fantastisch. Ik haal er heel veel voldoening uit om andere mensen op die manier te inspireren. Ik doe mijn job héél graag en dan is dat echt genieten. Het is heel hard werken, ja. Ik ben nu sinds eind augustus niet echt meer thuis geweest door het award season, de filmpremières… Maar het is mijn passie. Stylist zijn is echt een levensstijl geworden.”

“Zeker wanneer we op tour zijn, leven we echt in een andere wereld”, gaat Tom verder. “Je reist mee met de bus en weet amper wat er gaande is in de wereld. Je zit echt in die bubbel. De laatste maanden was het gigantisch druk, dan heb je die pressure om de volgende look te creëren, voor alweer een rode loper.”

Experiment

De inspiratie om Lady Gaga te kleden, haalt Tom vooral bij de ster zelf. “Zij is de muze”, zegt hij. “Verder haal ik mijn inspiratie van overal. Oude films, de modecollecties die er op dit moment zijn, kunstgeschiedenis… Ik laat me ook graag inspireren door het onverwachte. Gelukkig staat Lady Gaga echt voor alles open. Tegen een experiment zegt ze geen nee. En ze kan alles dragen.”

De Haus of Gaga is een echte familie geworden. “We hebben zelfs matching tattoos. We gaan samen op vakantie, vieren samen Kerstmis. We kennen elkaar allemaal dan ook al zo lang…”

Onlangs mocht Tom op de Hollywood Beauty Awards zélf een award in ontvangst nemen, voor Beste Stylist uiteraard. “Ik kon het niet geloven! Het is superfijn om die erkenning te krijgen. Ik hoop dat ik een inspiratie kan zijn. In het begin heb ik heel wat internships gedaan en veel lange zware dagen gewerkt. Ik heb een paar keer overwogen om te stoppen. Ik heb toch doorgezet en kijk, nu ben ik hier.”