West-Vlaming in Italië: “Deze lockdown is de enige juiste maatregel”

Henk De Vlaeminck met zijn Italiaans gezin. Hij past de maatregelen strikt toe. (gf)
Philippe Verhaest

Henk De Vlaeminck (45) is afkomstig van Ardooie, maar woont al 17 jaar in de regio rond Parma, samen met zijn echtgenote Elisa Corso en hun kinderen Jacobo (8) en Marco (10). “Deze lockdown kan je alleen maar ondersteunen”, zegt de burgerlijk ingenieur.

“Alleen zo kunnen we een drama vermijden. Het land móét plat. Alleen zo kunnen we deze epidemie het hoofd bieden. Onze ziekenhuizen kreunen onder het grote aantal besmette mensen, maar in België heerst onterecht het beeld dat Italië het zieke broertje van Europa is. De gezondheidszorg in het noorden van het land is absolute top, maar jammer genoeg bengelt het zuiden achteraan de lijst. Toch zou ik me momenteel, in volle coronacrisis, nergens anders willen bevinden. Het stoort me vooral dat er in België veel te laks wordt gereageerd. Scholen hoeven er niet gesloten te worden, hoewel die het virus erg snel kunnen verspreiden. En mijn Belgische familie zegt me constant dat alles wel goed komt. Maar als we dit verhaal zo-zo laten, komt het helemáál niet goed. Net daarom sta ik volledig achter de nationale quarantainemaatregel.”

Mijn Belgische familie zegt me constant dat alles wel goed komt. Maar als we dit verhaal zo-zo laten, komt het helemáál niet goed. Net daarom sta ik volledig achter de nationale quarantainemaatregel – Henk De Vlaeminck

Henk benadrukt wel dat de Italianen geen huisarrest hebben gekregen. “We mogen ons nog verplaatsen, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo hebben mijn vrouw en ik een officieel bewijs op zak wanneer we ons naar onze job begeven. Al zullen we ook proberen om zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Er wordt ook overal minstens een meter afstand van elkaar gehouden, cafés en restaurants sluiten vroeger en in supermarkten hangt een rare sfeer. Aan hamsteren doen we niet, want de toelevering van voedingsmiddelen blijft gegarandeerd. Al denkt niet iedereen daar zo over en zie je wel dat bepaalde winkelrekken elke dag volledig leeg gekocht worden. De economie draait nog, maar zal door dit hele verhaal wel klappen krijgen. Daar maak ik me dan weer wél zorgen om. Wij houden ons tot en met 3 april aan de lockdown en indien nodig zullen we dat ook langer doen. Al hopen we uiteraard ook dat het coronavirus tegen dan beheersbaar is en het leven opnieuw zijn gangetje kan gaan. Eén raad voor mijn collega-landgenoten: ga niet te licht over deze situatie. Ze is en blijft bijzonder ernstig.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier