West-Vlaanderen telt meer hooggeschoolde vrouwen dan hooggeschoolde mannen

Redactie KW

Van de 100 vrouwen tussen 18 en 64 jaar zijn er in onze provincie minstens 31 in het bezit van diploma hoger onderwijs of een universitair diploma.

De cijfers komen van de Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, die ze naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag van zondag 8 maart, bekendmaakte.

Er zijn meer hooggeschoolde vrouwen dan hooggeschoolde mannen in onze provincie. Op 100 mannen tussen 18 en 64 jaar zijn er net geen 27 die een hoger of universitair diploma hebben.

Opvallend: aan de universiteit is het overwicht van West-Vlaamse studentes meer uitgesproken dan aan de hogescholen. Mannen zijn bij ons vooral middengeschoold, meer dan vrouwen (43 procent tegenover 38 procent). Bij de laaggeschoolden is het aantal mannen vrijwel gelijk aan het aantal vrouwen.

Zorgende én ondernemende vrouwen

In de niet-commerciële dienstverlening (bv. de zorgsector) zijn de vrouwen overduidelijk aanwezig: van de 10 werknemers zijn er 7 vrouwen. In de gezondheidszorg is dat zelfs 8 op de 10. Ook in het onderwijs zijn van de 10 werknemers er 7 vrouw.

In de sector van de commerciële dienstverlening (handel) is het aantal mannen vrijwel gelijk aan het aantal vrouwen. De vrouwen zijn er vooral actief in de kleinhandel (70 procent), terwijl mannen de bouw (92 procent) en de industrie (75 procent) domineren.

Eén op de drie zelfstandigen is vrouw in onze provincie. Het aantal vrouwelijke zelfstandigen is even sterk gegroeid als het aantal mannelijke zelfstandigen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier