West-Vlaanderen staat als één man achter Rode Duivels

© (Foto WV)
© (Foto WV)
Redactie KW

Overal in West-Vlaanderen werd weer massaal gekeken naar de Rode Duivels, die hun tweede match op het EK tegen Denemarken afwerkten. Wij snoven op meerdere plaatsen de sfeer op.

Alveringem

In zomerbar ‘Nof van ‘t Wiel in Alveringem supporteren ze met een Red Devils-cocktail in de hand. “Als de Rode Duivels doorstoten, plannen we nog meer acties”, zegt uitbaatster Jana Deman.

Zaterdagavond zaten de honderd beschikbare plaatsten hier afgeladen vol, maar voor de tweede wedstrijd is het een halfuur voor het eerste fluitsignaal nog behoorlijk rustig in zomerbar ‘Nof van ‘t Wiel.

“Te wijten aan het vroegere uur en de weekdag”, meent Jana Deman. “We hebben getwijfeld of we hier wel een groot scherm zouden plaatsen, maar dat is zeker al de moeite gebleken. Door het voetbal komt er meer volk en door de matchen op donderdag en maandag zijn we deze week zelfs zes dagen op rij open. Anders is dat alleen op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.”

Uiteraard zien we hier tricolore vlaggetjes aan de bar en de toiletten, maar Jana ging nog een stap verder. “Zaterdagnamiddag kwam ik op het idee van een Red Devil-cocktail op basis van wodka. Die heeft een rode kleur, een zwart rietje en een schijfje citroen. Als de Duivels doorstoten, plannen we nog meer acties.”

De uitslag heeft hier volgens Jana geen grote invloed op het drankverbruik, al hoopt ze natuurlijk wel dat de Belgen straks winnen. “Mijn pronostiek voor vanavond is 0-2!” (WV)

Oostende

 © (Foto FRO)
© (Foto FRO)

In Café Armenonville in Oostende is een fanclub van de Rode Duivels met 140 leden en zaterdag waren meer dan 300 voetbalfans van de Rode Duivels om te genieten van de wedstrijd tegen de Russen en van een halve kip met brood. Op drie grote reuze schermen, op het terras, in de feestzaal en in het café, kon er gekeken worden en er was veel ambiance.

Donderdag zakten een honderdtal voetbalfans af naar het gezellig café in het Maria-Hendrikapark. De hoop was groot op een tweede zege maar de realiteit was heel anders dan verwacht. De Denen scoorden kort na de aftrap en het was redelijk stil op het terras

Stijn Cottriau, ex-voetballer van KVO en WS Oudenburg, thans actief bij Vamos Zandvoorde, zat samen met zijn vriend Jason Doom, Jilly Vanstechelman en Axele Sinnaeve, voor de tweede keer op het terras. “Het komt in orde want ik geloof in de klasse van de Rode Duivels. Ik ben fan van de Belgische van kleins af, zoals iedereen. Kevin De Bruyne is mijn favoriet. België kan, met wat geluk, Europees kampioen worden, maar ik zie ook Italië en Frankrijk sterk presteren. Zaterdag was er een super ambiance. Het was ook weekend en dat doet er wat aan. We gaan de zaak recht zetten na de rust”.

KVO-fan Werner Marchand, met duivelshoed, en Kevan Seynhaeve (61) zijn ook fan van de Rode Duivels. Zelf is Kevin hij oud speler VGO en KVO en hij speelde ooit in Mexico 82 met de nationale, universitaire ploeg.

“Ik was vroeger fan van Jan Ceulemans, nu geniet in vooral van de klasse van mijn naamgenoot, Kevin De Bruyne. Ik geloof in het talent van de Rode Duivels, maar weken voor het EK heb ik al voorspeld dat de Belgen zouden verliezen tegen de Denen. De match is nog niet gedaan.” (FRO)

Ledegem

 © (Foto JS)
© (Foto JS)

In Pop Up Bar “Kafkot 41” waren een kleine honderdtal supporters samengekomen om de match van de Belgische Rode Duivels te volgen tegen de Deense Nationale ploeg. Veel enthousiasme viel er niet te bespeuren bij de Ledegemse Rode Duivelsupporters na de 1-0 achterstand. De match kon op twee grote televisieschermen volledig coronaproof gevolgd worden met vier personen per tafeltje. (JS)

Ieper

Vlnr. Jakob Desodt, Gil de Nutte, Goele Six, Elias Decadt, Thomas Decadt, Alexis Vannin, Pieterjan Cruyt, Jasper Blomme, Frederik Cardoen, Jens Van Hulle en Tuur Monteyne.© (Foto DBI)
Vlnr. Jakob Desodt, Gil de Nutte, Goele Six, Elias Decadt, Thomas Decadt, Alexis Vannin, Pieterjan Cruyt, Jasper Blomme, Frederik Cardoen, Jens Van Hulle en Tuur Monteyne.© (Foto DBI)

Een kleine honderd supporters kwam donderdagavond afgezakt naar het Hamiltonpark langs de Oudstrijderslaan in Ieper. Daar konden ze de match volgen op een groot scherm, een organisatie van CCV Frietrock. De sfeer zat er al meteen goed in bij de aftrap van de match van de Rode Duivels tegen Denemarken. Het tegendoelpunt in de tweede minuut kon de sfeer niet bederven. De hechte vriendengroep was er zaterdag ook al bij met tijdens de eerste match. Enkelen van hen zakken af naar Munchen om de kwartfinale op 1 juli bij te wonen. Ze hopen dat de Belgen zich kunnen plaatsen voor de kwartfinale. Ze durven zelfs al een pure gok wagen: België-Italië. (DBI)

Gistel

 © (Foto PM)
© (Foto PM)

Een groepje Duivelse fans starten voorbereid op de confrontatie met de Denen donderdagavond.In de Godelievestad is het gemoedelijke en sympathieke festival Rocktopus een bekend gegeven.De organisatie is in handen van de vzw Groene 62, gegroeid uit de lokale Chiro.Sinds 2015 vindt het evenement plaats op het einde van de Zomerloosstraat, p de weide van landbouwer Wim Matthys, zelf gewezen lid van de jeugdvereniging.Door de coronapandemie kon het festival vorig jaar al niet plaatsvinden en dat is dit jaar niet anders.Maar de vzw vond wel een heel interessant alternatief.“Onder de noemer Rock To Bar palmden we vanaf zaterdag opnieuw Wims weide in”, zeggen Bart Lauwers en Freya Schoolmeester van Groene 62.“Eigenlijk een zomerbar met focus op het Europees kampioenschap voetbal en enkele sfeervolle avonden. Bezoekers kunnen in bubbels van vier personen een tafeltje reserveren. (TVA)

Brugge/Damme

 © (Foto JVM)
© (Foto JVM)

Voor de tweede match van de Rode Duivels trokken we de eerste helft naar Duphare in Brugge. Daar kon je een plaatsje reserveren om de match op groot scherm te volgen. De sfeer zat goed maar sloeg na de vroege goal van de Denen om in ongeloof. Het zou toch niet waar zijn zeker. Voor de tweede helft reden we richting Damme waar in De Smisse, met het inbrengen van De Bruyne en de gelijkmaker de sfeer weer helemaal goed zat. Ook hier kon je de match op meerdere schermen volgen. Een tachtigtal mensen kozen voor de gezelligheid en hadden gereserveerd. Met de 1-2 was de twijfel helemaal weg, en was de afterparty light een feit. (JVM)

 © (Foto JVM)
© (Foto JVM)

Kortrijk

 © (Foto JS)
© (Foto JS)

Rond kwart voor 6 lagen de straten in Kortrijk er eerder doods bij, de caféterrassen in de Burgemeester Reynaertstraat, gekend als ’t Stroatje, op de Grote Markt en in de Kapucijnenstraat zaten echter al een tijdje vol, dit met alle respect voor de coronamaatregelen. Uiteraard waren alle ogen gericht op tientallen kleine en grote schermen.

Zo ook op het terras van Irish Pub Mary’s waar Lisa, Lulu, Charles en Matthias de wedstrijd gespannen volgenden. “Er is een beetje ontgoocheling omdat Denemarken zo vroeg op voorsprong kwam, maar de Belgen zullen zich wel herpakken.”, zegt Lise. “Eigenlijk jammer dat Sammy Bossut (keeper van Zulte Waregem) niet in het doel staat”, lacht Matthias. ”De wedstrijd evolueert beter dan verwacht. Ik zie de Rode Duivels ver geraken als ze deze wedstrijd winnen”, vertelt Charles. “We volgen zowel nationale als EK-wedstrijden. We combineren dat met een half-litertje bier en enkele hapjes”, aldus Lulu. “We amuseren ons best.” Na de wedstrijd was het viertal opgetogen met de winst van de Belgen. “We gaan zeer ver eindigen in dit tornooi”, aldus het viertal. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.