West-Vlaanderen ontspringt de dans: “Lokale lockdowns voorlopig van tafel”

Anne Martens. © BP
Olaf Verhaeghe

Antwerpen en West-Vlaanderen scoren niet goed qua coronabesmettingen, een lokale lockdown leek in beide provincies dan ook mogelijk. “Maar de coronacijfers in onze provincie gaan de goede kant op, toch zeker in vergelijking met andere provincies”, zegt waarnemend gouverneur Anne Martens, na de Nationale Veiligheidsraad. “Lockdownscenario’s voor gemeenten of zelfs de hele provincie zijn voorlopig niet meer van toepassing.”

Waarnemend gouverneur Anne Martens sloot maandagochtend aan bij de Nationale Veiligheidsraad, samen met haar Anwerpse collega Cathy Berx. Net als in Antwerpen was de situatie in West-Vlaanderen qua coronabesmettingen de jongste dagen en weken zorgwekkend.

Maar terwijl Antwerpen zich op dit eigenste moment beraadt over een lockdown, is dat scenario voor West-Vlaanderen van de baan. “De cijfers evolueren goed, zeker in vergelijking met de exponentiële stijging die we in Antwerpen-stad en omgeving zien”, zegt Anne Martens. “We kunnen de situatie bij ons eigenlijk niet echt vergelijken met wat daar nodig is. Lokale lockdownscenario’s voor West-Vlaamse gemeenten of de hele provincie zijn echt niet meer van toepassing. Laat ons hopen dat dat ook zo blijft.” Ook viroloog Marc Van Ranst gaf bij VRT NWS aan dat West-Vlaanderen gunstig evolueert.

Naast het nemen van nieuwe, strenge nationale maatregelen lag ook het finetunen van het draaiboek voor lokale besturen maandagochtend op tafel. Op dat punt wilde de waarnemend gouverneur vooral de vele bezorgdheden van burgemeesters aan de topministers kenbaar maken. “Ik denk wel dat men mij heeft gehoord”, aldus Anne Martens. “Er is alleszins verduidelijkt welke de drempelwaarden zijn om als lokaal bestuur in te grijpen. Onze burgemeesters zullen absoluut sneller en meer grip kunnen krijgen.”

Dat krachtdadig lokaal optreden moet mee de kern vormen van de aanpak van de tweede coronagolf. Maatregelen zoals het verplichten van mondmaskers op het volledige grondgebied zoals in Kortrijk, Knokke-Heist, De Panne, Nieuwpoort en Koksijde zullen dus lokaal beslist kunnen worden. “Zij het nog altijd na overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid en de hogere overheden. Dat blijft ook zo voor alle preventieve maatregelen“, benadrukt de gouverneur. “Voor heel urgente ingrepen is enkel een verwittiging vereist.”

Premier Wilmès riep de burgemeesters op om alle lokale evenementen opnieuw goed te screenen. Bij indoorevenementen geldt vanaf woensdag een limiet van 100 personen, buiten mogen 200 mensen aanwezig zijn, mits het volgen van de protocollen en het respecteren van de veilige afstand. “De evenementenmatrix blijft ook gewoon gelden, maar het kan geen zeker geen kwaad om alles wat op de agenda staat opnieuw goed tegen het licht te houden“, zegt ook gouverneur Martens. “De oproep is geen vraag om te annuleren, wel om goed na te denken. En als burgemeesters dat willen, kunnen ze gerust strenger zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier