West-Vlaanderen heeft laagste aantal positieve coronatests

© belga
Redactie KW

West-Vlaanderen telde tussen 8 en 14 september 1,9 procent positieve coronatests. De provincie is samen met Limburg de beste leerling in de Belgische klas. Vooral in Brussel is de situatie verontrustend.

Vrijdag publiceerde het wetenschappelijk instituut Sciensano voor het eerst cijfers over coronatests op het niveau van de provincies en het Brussels gewest. Op die manier is het mogelijk een gedetailleerd beeld te krijgen over hoe het coronavirus zich in België manifesteert.

De afgelopen periode, tussen 8 en 14 september, zijn er in ons land dagelijks gemiddeld 30.000 tests afgenomen. De positiviteitsratio voor het hele land bedroeg in die periode 3,2 procent. Regionaal zijn er wel veel verschillen. In Brussel waren er in die periode 6,4 procent positieve tests, in Antwerpen had 3,4 procent van de tests een positief resultaat. Vlaams-Brabant kende 2,6 procent positieve tests, Oost-Vlaanderen 2,2 procent.

De laagste ratio is voor West-Vlaanderen (1,9 procent) en Limburg (1,9 procent). In Wallonië flirt ook Luik (4,9 procent) met de kritieke grens van wereldgezondsheidsorganisatie WHO. Henegouwen (3,5 procent) en Waals-Brabant (3,3 procent) zitten rond het Belgische gemiddelde. Luxemburg (2,4 procent) en Namen (2 procent) noteren het minst aantal positieve tests in Wallonië.

Brussel is dus de enige regio in ons land waar de positiviteitsratio op dit moment boven de vijf procent ligt. Zo’n hoge ratio houdt in dat er mogelijk veel onontdekte besmettingen zijn en dat het virus zich te snel verspreidt. Als de grens van vijf procent overschreden wordt, vraagt de WHO dat er extra maatregelen getroffen worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier