West-Vlaanderen breidt captatieverbod uit naar volledig IJzerbekken

Het waterpeil van de IJzer is de laatste week sterk gezakt. © a-BELGA
Redactie KW

Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé maandag. Er mag geen water meer opgepompt worden uit de onbevaarbare waterlopen in het IJzerbekken.

Vorige week werd al een captatieverbod ingevoerd voor een zestal gevoelige waterlopen in de Westhoek. Het is uitzonderlijk dat er zo vroeg op het jaar een captatieverbod wordt ingevoerd. Vorig jaar gebeurde dat pas begin juli.

Het waterpeil van de IJzer is de laatste week sterk gezakt. “We hadden een grens van 1,90 meter vooropgesteld en ondertussen is het waterpeil daaronder gezakt omdat er heel wat gecapteerd werd. We moeten dus ingrijpen”, vertelt Decaluwé.

In twee situaties blijft beperkt capteren er wel nog toegelaten: voor drinkwater voor het eigen vee op de weide en een beperkte captatie van aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Verzilting

Het IJzerbekken is met haar 100.000 ha veel kleiner dan andere stroomgebieden en is hierdoor sterk afhankelijk van lokale neerslag. De wateraanvoer naar het IJzerbekken is te beperkt om te blijven voldoen aan de intensieve watervraag voor de beregening van landbouwgewassen.

Als het peil van de polderwaterlopen verder daalt, verhoogt het risico op verzilting. Een te laag waterpeil in de poldersloten en grachten doet immers de brakke kwel uit de diepe ondergrond toenemen.

Vorige week werd al een captatieverbod ingevoerd bij een zestal ecologisch kwetsbare beken en waterlopen. Het gaat daarbij om de afgesneden meanders van de Leie en de Schelde en de stroomgebieden van de Poperingevaart, de Kemmelbeek, de Handzamevaart, de Rivierbeek, de Hertsbergebeek en de Bornebeek. Ook in het Blankaertbekken in Woumen geldt een verbod.

De gouverneur roept West-Vlamingen nogmaals op om duurzaam met water om te springen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier