West-Vlaamse ziekenhuizen: “We vrezen wat op ons afkomt”

© belga
Hannes Hosten

De West-Vlaamse ziekenhuizen zagen het aantal coronapatiënten in een week verdubbelen. Maandag lagen er 183 patiënten in onze ziekenhuizen, vorige week maandag 90 patiënten. 25 patiënten liggen op intensieve zorgen. De vrees voor wat nog komt in onze ziekenhuizen is groot.

Het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper is zwaar getroffen met 30 opgenomen coronapatiënten, van wie twee op intensieve zorgen. “Gezien de grote toevloed zijn wij sinds maandag opgeschaald naar fase 2A”, vertelt woordvoerder Pieter-Jan Breyne. “Daardoor hebben we een operatiezaal gesloten en zijn sommige ingrepen zijn uitgesteld. We schrappen zo weinig mogelijk en proberen het uitstel zo kort mogelijk te houden, maar met minder capaciteit en personeel op het operatiekwartier is het niet mogelijk om niets uit te stellen.”

“Onze mensen zien alles terugkeren”, vervolgt Pieter-Jan. “Het voorjaar is nog niet zo lang geleden. We zien ook mensen uitvallen, omdat ze zelf in quarantaine moeten of voor de kinderen moeten zorgen. In het voorjaar waren de gewone, niet-dringende ingrepen uitgesteld en hadden we heel wat personeel vrij. Nu is dat veel minder het geval. Het gaat niet alleen om het aantal bedden, maar bij de mensen aan het bed.”

Ook het AZ Delta telt al 46 coronapatiënten, waarvan acht in Menen en 38 in Roeselare. Acht patiënten liggen op intensieve zorgen in Roeselare. “Onze mensen zijn bang dat het aantal patiënten snel zal toenemen”, aldus woordvoerder Kristien Beuselinck. “Het is heel moeilijk voor ons en we roepen op om de maatregelen strikt te volgen. Er zijn nog geen ingrepen uitgesteld, maar als we vanaf maandag opschalen naar fase 1B, zal dat misschien wel nodig zijn. We zullen zien.”

“Personeel wordt kritische factor”

Het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende telde maandag 15 covidpatiënten in Brugge en zes in Oostende. Daarvan liggen er zes op intensieve zorgen in Brugge en één in Oostende. “Wij kunnen de reguliere zorg normaal deze week nog laten doorlopen, maar als we volgende week opschalen naar fase 1B, zal dat impact hebben”, zegt dr. Ludo Marcelis, adjunct-medisch directeur. “We zullen alles maximaal laten doorlopen, maar er moeten keuzes worden gemaakt. De personeelsbezetting wordt een kritische factor. We doen er alles aan om solidair te zijn, maar het kan niet anders dan dat zich dit wreekt.”

In het AZ Damiaan in Oostende waren maandag twaalf covidpatiënten opgenomen, waarvan één op intensieve zorgen. “Wij schalen geleidelijk op volgens de noodzaak”, zegt woordvoerder Kevin Mollet. “Het is heel zwaar voor onze medewerkers, maar aan de andere kant zien we een grote solidariteit. Dat is ook nodig.”

“Weten niet wat op ons afkomt”

In het AZ Groeninge in Kortrijk valt de situatie nog behoorlijk mee, aldus woordvoerder Stefaan Lammertyn. “We merken wel al een grotere instroom op spoed. Op dit moment hebben we alles redelijk onder controle, maar we weten niet wat op ons afkomt. Alle andere activiteiten gaan door zoals anders, dus wie zorg nodig heeft, moet zeker niet twijfelen om naar het ziekenhuis te komen. We doen zo normaal mogelijk.” Het Kortrijkse ziekenhuis maakt geen cijfers bekend over het aantal opnames.

Het Sint-Andriesziekenhuis van Tielt heeft 13 covidpatiënten opgenomen, waarvan twee op intensieve zorgen. “Sinds vorige week donderdag geldt hier fase 1B en zijn vier bedden op intensieve zorgen voorbehouden voor covidpatiënten”, luidt het daar. In het AZ West in Veurne liggen twaalf coronapatiënten, onder wie twee op intensieve zorgen. “We vrezen wat komt, maar houden de moed er in”, aldus woordvoerster Delphine Deneir. “Op dit moment zijn nog geen ingrepen uitgesteld, maar we bereiden ons daar wel op voor.”

“Personeel ondersteunen”

Ook de Sint-Jozefskliniek van Izegem maakt geen cijfers bekend van het aantal opgenomen coronapatiënten. “Een voordeel is dat we voor onze triagepost nu samenwerken met de huisartsenkring HAKI. Daardoor is er nu maar één triagepost meer in de huisartsenwachtpost. Dat is in de gebouwen van het ziekenhuis, maar met aparte ingang”, zegt woordvoerder Ann Herman.

“We zijn ons heel sterk bewust van de druk op het personeel en proberen te anticiperen, door onze medewerkers fysiek en emotioneel te ondersteunen. Ze krijgen begeleiding van onze psychologen, sociale dienst en pastorale dienst. Er is ook een stille ruimte ingericht, waar onze mensen even tot rust kunnen komen. De bezoekregeling wordt volgende week vermoedelijk weer verstrengd tot één vaste bezoeker per week en ook op de kraamafdelingen komen er verstrengingen voor bezoek. We proberen wel tot het uiterste om alle zorgen te kunnen blijven aanbieden.”

Het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes-ziekenhuis in Waregem meldt dat er één afdeling is met enkel covid-patiënten. “We zetten nog geen reguliere activiteiten stop, maar de scenario’s liggen klaar om dat wel te doen”, zegt directeur Noël Cierkens. “Als ik de mensen van het triagecentrum in Waregem en de huisartsen hoor, zal dat nodig zijn. De moraal bij de mensen op onze covid-afdeling zit nog goed. We zijn er klaar voor, maar makkelijk zal het niet zijn.”

In het AZ Zeno in Knokke-Heist zijn momenteel zes covid-patiënten opgenomen, waarvan niemand op de afdeling intensieve zorgen. “Het afbouwen van de regulieren zorg is momenteel absoluut niet aan de orde”, beklemtoont woordvoerster Julie De Waele”. “We zullen er alles aan doen om dit zo te houden. Het ziekenhuis is een heel veilige omgeving en wie zorg nodig heeft, moet zeker niet aarzelen om tot hier te komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier