West-Vlaamse ziekenhuizen vingen in oktober al 30 coronapatiënten uit Brussel op

© belga
Olaf Verhaeghe

Sinds 1 oktober zijn 30 coronapatiënten uit Brussel overgebracht naar West-Vlaamse ziekenhuizen. Enkel in Oost-Vlaanderen lag het aantal patiëntentransporten vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoger. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Volksgezondheid en Sciensano. Uit de zwaar getroffen provincie Luik zijn tot nu toe nog geen patiënten naar West-Vlaanderen getransporterd.

Ziekenhuizen die hun capaciteit wat het aantal coronapatiënten betreft, hebben bereikt, kunnen patiënten transfereren naar andere ziekenhuizen die wel nog beschikbare bedden hebben. Dat spreidingsplan voor ziekenhuizen is al enkele maanden operationeel. Maar sinds het begin van de tweede golf groeit de nood om patiënten elders onder te brengen, vooral in het zwaar getroffen Luik en Brussel.

Vaak regelt het ziekenhuis die transfer zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie. Maar ziekenhuizen kunnen ook een transfer buiten de provinciegrenzen aanvragen. Het Patient Evacuation Coordination Centre, kortweg PECC, regelt in deze coronacrisis dat spreiden van patiënten.

403 patiëntentransporten

Op basis van cijfers van Sciensano, die sinds dinsdag bekend worden gemaakt, blijkt dat sinds 1 oktober in heel België 403 patiëntentransfers zijn gerealiseerd. Voor 223 mensen kon een oplossing binnen de eigen provincie of het eigen ziekenhuisnetwerk worden gevonden, maar voor 180 patiënten uit Brussel en Luik werd in een van de andere Belgische provincies een oplossing gezocht.

Zo ontving West-Vlaanderen tussen 1 en 25 oktober (de laatste datum met beschikbare cijfers, red.) 30 coronapatiënten uit Brusselse ziekenhuizen. Enkel de provincie Oost-Vlaanderen ontving met 39 Brusselse patiënten meer mensen uit de hoofdstad of een van de omliggende gemeenten. Ook Antwerpen (24), Vlaams-Brabant (20) en Henegouwen (17) ontvingen heel wat Brusselaars.

Nog niemand uit Luik

Vanuit Luik zijn tot nu toe nog geen patiënten overgebracht naar West-Vlaanderen. De Luikenaars konden allemaal terecht in Limburgse (9 patiënten) of Vlaams-Brabantse (5 patiënten) ziekenhuizen.

Welke ziekenhuizen instonden voor de opvang van de Brusselse patiënten maken de FOD Volksgezondheid en Sciensano op vandaag niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier