Met ruim 1.100 coronapatiënten op de diensten intensieve zorgen wordt de situatie in de Belgische ziekenhuizen almaar precairder. Zeker in Brussel en Luik schurken de ziekenhuizen dichter en dichter aan bij hun maximale zorgcapaciteit, maar ook elders neemt de druk toe. De FOD Volksgezondheid werkte daarom in samenspraak met de ziekenhuizen een spreidingsplan voor patiënten uit.

Het spreidingsplan maakt het mogelijk om patiënten te transfereren naar andere ziekenhuizen die wel nog bedden beschikbaar hebben. Vaak regelt het ziekenhuis die transfer zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie. Maar ziekenhuizen kunnen ook een transfer buiten de provinciegrenzen aanvragen. Het Patient Evacuation Coordination Centre, kortweg PECC, regelt in deze coronacrisis dat spreiden van patiënten.

52 Brusselaars in West-Vlaanderen

De West-Vlaamse ziekenhuizen vingen sinds begin oktober al 52 patiënten uit de 19 Brusselse gemeenten op. Enkel in Oost-Vlaanderen konden totnutoe meer Brusselse coronapatiënten terecht. De ziekenhuizen in onze buurprovincie stelden intussen 69 bedden beschikbaar voor Brusselaars. Dat blijkt uit de cijfers van de FOD Volksgezondheid en Sciensano. De ziekenhuistransfers worden sinds kort publiek gemaakt en houden rekening met het aantal transfers tussen 1 en 30 oktober.

Ook elders in Vlaanderen werden verschillende Brusselse patiënten terecht. Zo ving de provincie Antwerpen 49 Brusselaars met corona op, Vlaams-Brabant 28 patiënten en Limburg 18 mensen uit Brusselse ziekenhuizen.

Luikenaars naar Duitsland

Vanuit de zwaar getroffen provincie Luik werden tot en met 30 oktober nog geen coronapatiënten naar West-Vlaanderen overgebracht. Wel was er deze week voor het eerst internationaal patiëntentransport. Vier Luikenaars konden op 28 oktober in Duitse ziekenhuizen terecht, op 29 en 30 oktober kwamen daar nog es zeven patiënten bij. Dat brengt het totaal aantal Belgen in Duitse ziekenhuizen op elf. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sprak daarover donderdag al zijn grote dankbaarheid uit.

Verder vingen vooral de provincies Limburg (39), Antwepren (21) en Vlaams-Brabant (18) Luikse coronapatiënten op. De rest van de in totaal reeds 663 ziekenhuistransfers vonden binnen de eigen ziekenhuisnetwerken of eigen provinciegrenzen plaats.

Met ruim 1.100 coronapatiënten op de diensten intensieve zorgen wordt de situatie in de Belgische ziekenhuizen almaar precairder. Zeker in Brussel en Luik schurken de ziekenhuizen dichter en dichter aan bij hun maximale zorgcapaciteit, maar ook elders neemt de druk toe. De FOD Volksgezondheid werkte daarom in samenspraak met de ziekenhuizen een spreidingsplan voor patiënten uit. Het spreidingsplan maakt het mogelijk om patiënten te transfereren naar andere ziekenhuizen die wel nog bedden beschikbaar hebben. Vaak regelt het ziekenhuis die transfer zelf binnen het eigen netwerk of de eigen provincie. Maar ziekenhuizen kunnen ook een transfer buiten de provinciegrenzen aanvragen. Het Patient Evacuation Coordination Centre, kortweg PECC, regelt in deze coronacrisis dat spreiden van patiënten.De West-Vlaamse ziekenhuizen vingen sinds begin oktober al 52 patiënten uit de 19 Brusselse gemeenten op. Enkel in Oost-Vlaanderen konden totnutoe meer Brusselse coronapatiënten terecht. De ziekenhuizen in onze buurprovincie stelden intussen 69 bedden beschikbaar voor Brusselaars. Dat blijkt uit de cijfers van de FOD Volksgezondheid en Sciensano. De ziekenhuistransfers worden sinds kort publiek gemaakt en houden rekening met het aantal transfers tussen 1 en 30 oktober.Ook elders in Vlaanderen werden verschillende Brusselse patiënten terecht. Zo ving de provincie Antwerpen 49 Brusselaars met corona op, Vlaams-Brabant 28 patiënten en Limburg 18 mensen uit Brusselse ziekenhuizen.Vanuit de zwaar getroffen provincie Luik werden tot en met 30 oktober nog geen coronapatiënten naar West-Vlaanderen overgebracht. Wel was er deze week voor het eerst internationaal patiëntentransport. Vier Luikenaars konden op 28 oktober in Duitse ziekenhuizen terecht, op 29 en 30 oktober kwamen daar nog es zeven patiënten bij. Dat brengt het totaal aantal Belgen in Duitse ziekenhuizen op elf. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) sprak daarover donderdag al zijn grote dankbaarheid uit.Verder vingen vooral de provincies Limburg (39), Antwepren (21) en Vlaams-Brabant (18) Luikse coronapatiënten op. De rest van de in totaal reeds 663 ziekenhuistransfers vonden binnen de eigen ziekenhuisnetwerken of eigen provinciegrenzen plaats.