West-Vlaamse ziekenhuizen roepen patiënten op om zorg niet zelf uit te stellen

Ook bij AZ Groeninge vragen artsen om zorg niet zo maar uit te stellen. © AN
Redactie KW

Verschillende West-Vlaamse ziekenhuizen roepen patiënten op om niet zelf te beslissen om zorg uit te stellen. Die oproep komt er nadat verschillende overheden hadden gevraagd om niet-dringende operaties uit te stellen. “Het zijn de behandelende artsen die zullen oordelen of zorg kan worden uitgesteld. We roepen patiënten op om dat niet zelf te doen”, zegt dokter Sabine Gerniers, hoofdarts bij AZ Damiaan in Oostende.

Nu ziekenhuizen de opdracht krijgen om niet-dringende zorg uit te stellen, blijkt dat heel wat patiënten uit eigen beweging beslissen om zorg uit te stellen. “Sommige patiënten willen zelf hun ingrepen uitstellen of wachten om met klachten naar het ziekenhuis te komen. Dat willen we absoluut vermijden”, zegt Pieter-Jan Breyne, woordvoerder van het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper.

Gevaarlijk

Ook verschillende andere ziekenhuizen in de provincie willen vermijden dat patiënten eigenhandig hun zorg uitstellen. “We roepen patiënten op om niet uit eigen beweging zorg uit te stellen. De behandelende arts zal in overleg met de patiënt oordelen of de zorg al dan niet kan worden uitgesteld. Het ziekenhuis blijft een veilige omgeving en mensen met klachten kunnen nog steeds bij ons terecht”, zegt Sabine Gerniers, hoofdarts bij AZ Damiaan in Oostende.

Ook AZ Groeninge in Kortrijk ziet dat patiënten zorg uitstellen. “We zien minder hartinfarcten, beroertes en oncologische patiënten. Dat wil niet zeggen dat er minder gevallen zijn maar dat mensen er blijven mee rondlopen en dat is gevaarlijk”, zegt woordvoerder Stefaan Lammertyn.

Nog niet ingehaald

Ondertussen stijgt ook in de West-Vlaamse ziekenhuizen het aantal patiënten op de COVID-afdelingen. Daardoor is in verschillende ziekenhuizen de reguliere zorg nog niet ingehaald sinds de vorige lockdown.

“In de eerste lockdown is heel wat zorg uitgesteld. Die ingrepen waren we nog aan het inhalen. In alle eerlijkheid, die zorg is nog niet volledig ingehaald en we moeten al opnieuw uitstellen. Dat is voor geen enkel ziekenhuis aangenaam”, zegt Hans Rigauts, algemeen directeur van AZ Sint-Jan in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier