West-Vlaamse winkelcentra opgelucht: “Mondmaskers verplichten zorgt voor veiligheid”

De verplichting van de mondmaskers wordt op gejuich onthaald bij het Ring Shopping in Kuurne en K in Kortrijk. “Dit geeft ons de kans om in veilige omstandigheden te werken.

© Olaf Verhaeghe

Zowel bij Ring Shopping in Kuurne als K in Kortrijk is er grote tevredenheid dat mondmaskers vanaf nu verplicht worden tijdens onder andere een winkelbezoek. “Dit moest al veel langer gebeurd zijn”, zegt manager Brenda Lombary van Ring Shopping. “Ons handelaars zijn blij met deze beslissing, want we merkten dat heel wat klanten de coronamaatregelen stilaan naar hun achterhoofd hadden verbannen.”

“Eigenlijk heb je nu je twee groepen: mensen die trouw een mondmasker dragen wanneer ze het Ring Shopping binnen wandelen en anderen die zonder masker hier hun boodschappen doen. Vanaf nu is iedereen gelijk voor de wet. En dat zorgt voor duidelijkheid. En vooral: het geeft ons de kans om in veilige omstandigheden te werken.”

West-Vlaamse winkelcentra opgelucht:
© Olaf Verhaeghe

Bijkomend voordeel: nu kunnen winkeliers klanten ook aanspreken wanneer er geen mondmasker gedragen wordt. “Ook onze stewards en bewaking zal de opdracht krijgen om mensen zonder mondmasker op de verplichting attent te maken. Maar voorlopig zullen we niemand de toegang tot het Ring Shopping weigeren.”

“Aan onze infobalie kunnen mondmaskers voor slechts 1 euro gekocht worden en dat bedrag schenken we integraal aan een goed doel. En ook enkele handelszaken verkopen exemplaren. Maar wie écht hardleers is, zullen we wel vragen om ons winkelcentrum te verlaten. Dat spreekt voor zich.”

We willen geen ‘gendarme’ spelen en zullen mensen beleefd vragen om een mondmasker te dragen tijdens het winkelen – Dominique Desmeytere, K in Kortrijk

Het Ring Shopping in Kuurne telt een negentigtal winkels en lokt in coronatijden op weekdagen tot 12.000 klanten. Op zaterdag loopt dat aantal op tot 15.000.

K in Kortrijk: voortrekkersrol

Ook K in Kortrijk is blij met de beslissing. “Wij spelen al enkele weken een voortrekkersrol in deze strijd”, zegt manager Dominique Desmeytere. “Wie een mondkapje droeg, kon bij ons tot 250 euro van zijn aankopen terugbetaald krijgen. Maar nu is het duidelijk: mondmaskers zijn verplicht wanneer je K in Kortrijk – en andere winkels – betreedt. Een heel goeie zaak, want wij sensibiliseren onze klanten al een hele tijd: een mondkapje is gewoon de beste optie. Zowel voor henzelf als voor de mensen die hier werken. De veiligheid primeert, zeker in deze periode.”

West-Vlaamse winkelcentra opgelucht:
© Kurt De Schuytener

Tegelijk wil Dominique niet naïef zijn. “Er zullen nog altijd enkelingen zijn die een uitvlucht in petto hebben: astma, claustrofobisch gevoel… Maar wie zich niet aan de regels houdt, zal door onze mensen op een vriendelijke manier aangesproken worden. We willen geen gendarme spelen en zullen mensen beleefd vragen om een mondmasker te dragen. Wie geen exemplaar bij zich heeft, zal er hier een mondmasker kunnen aankopen of misschien zelfs krijgen. We zullen ook lokale mondmaskerfabricanten uitnodigen om hun producten hier aan de man te brengen. Zonder mondkapje K in Kortrijk bezoeken, zal vanaf morgen niet meer mogelijk zijn.”

K in Kortrijk telt een tachtigtal winkels en krijgt op een zaterdag snel 17.500 mensen over de vloer.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.