West-Vlaamse vogelaars spotten liefst 197 soorten op eerste ‘Birdathon’

In het Brugse werd onder meer de grote karekiet gespot. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De eerste West-Vlaamse Birdathon, waarbij vogelkijkers uit de hele provincie zoveel mogelijk vogelsoorten probeerden te spotten rond hun kot, werd een groot succes. 332 waarnemers spotten 11.754 vogels, waarbij liefst 197 vogelsoorten werden opgemerkt. Dat meldt Natuurpunt op zijn website.

Op zaterdag 9 mei vond de eerste West-Vlaamse Birdathon plaats. Vogelkijkers uit de hele provincie probeerden zoveel mogelijk vogelsoorten te zien rond hun kot. Het is de periode waarin de broedvogels volop zingen en veel doortrekkers en zelfs verdwaalde soorten aanwezig zijn. Het is dus het ideale moment om een lange lijst te zien. De dag bleek een groot succes en dat lag niet alleen aan het mooie weer. Dat laat Natuurpunt weten.

In de hele provincie West-Vlaanderen zijn maar liefst 197 vogelsoorten gezien. Dat is 30 à 50 soorten meer dan op een normale dag begin mei. En die laatste 30 à 50 zijn natuurlijk het moeilijkst om te vinden.

Citroenkwikstaart

De regio van Vogelwerkgroep Mergus scoorde het hoogst met een totaal van 171 soorten. Met de kust en topgebieden als het Zwin, polderreservaten, uitgestrekte bossen en een hyperactieve werkgroep met veel ervaren vogelkijkers waren ze ook dé favoriet. Morinelplevier, grote karekiet, kuifaalscholver en vooral citroenkwikstaart waren de zeldzame toppers in hun gebied.

Vogelwerkgroep Mandelstreke, uit Roeselare en omstreken, haalde als hekkensluiter 75 soorten. Dit lijkt weinig in vergelijking met de vorige, maar de groentestreek is uitgesproken natuurarm, heeft mede daarom minder actieve vogelkijkers en er zijn geen grote natuurgebieden die bijzondere soorten aantrekken. Maar ook zij vonden lokale rariteiten als boomvalk, blauwborst en voor hun streek een zeldzaam broedgeval van kleine plevier.

In het Kortrijkse fietsten of wandelden niet minder dan 70 actieve vogelkijkers, die samen 2.293 waarnemingen doorgaven, goed voor 122 soorten. Een enthousiaste teller uit Vichte scoorde de eerste vogelsoort al om één minuut na middernacht: een kerkuil. De laatste nieuwe soort daar, een witgatje, werd om 20.42 uur gemeld.

Meer exoten

Opvallend is het groeiend aantal ‘exoten’: oorspronkelijk in gevangenschap levende soorten die ooit zijn ontsnapt en zich hier voortplanten. Van het totaal van 197 zijn dat er 14. Hier zitten veel watervogels tussen. De meest bekende exoten zijn fazant, Canadese gans, Nijlgans, halsbandparkiet en ‘stadsduif’. Zij telden mee, want ze leven hier nu ook.

De meest speciale vondsten in de provincie waren naast de citroenkwikstaart verder een prachtige roodpootvalk in Veurne, een breedbekstrandloper in Bredene en zelfs twee keer bijeneters over Westouter. Door de oostenwind van de voorbije dagen en weken kwamen de verloren gevlogen zeldzaamheden vooral uit Oost-Europa. De bijeneters waren waarschijnlijk te ver noordelijk doorgevlogen uit Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier