De onderzoekers stelden het prototype samen gebruikmakend van de zogenaamde 'passe-partout'-technologie waarbij afhankelijk van de te bestrijden aandoening een stukje genetische code wordt ingebracht in het vaccin dat 80 jaar geleden werd ontwikkeld tegen gele koorts. De techniek werd eerder al gebruikt voor de ontwikkeling van een experimenteel vaccin tegen ebola.

"Op basis van de resultaten van de testen die we met dit prototype al uitvoerden in celcultuur, ben ik redelijk hoopvol wat het resultaat betreft. Het blijft nu evenwel afwachten of het immuunsysteem van de proefmuizen de nodige antilichamen tegen het virus zal produceren. Dat weten we pas over een tiental dagen", aldus de uit Blankenberge afkomstige Johan Neyts.

Bill Gates

De Leuvense onderzoekers starten over enkele dagen ook met het testen van de 18.500 stoffen uit actieve bestanddelen van bestaande geneesmiddelen om na te gaan of er een stof inzit die het coronavirus afremt. De stoffen zijn afkomstig van een labo uit Californië en worden met financiële hulp van de Bill Gates Foundation naar Leuven gevoerd.

Ook 3.500 andere stoffen van het Leuvense organisatie CD3 (Center for Drugs Design & Development) zullen worden getest. Het resultaat hiervan mag ongeveer twee weken na ontvangst van de zending worden verwacht.

De onderzoekers stelden het prototype samen gebruikmakend van de zogenaamde 'passe-partout'-technologie waarbij afhankelijk van de te bestrijden aandoening een stukje genetische code wordt ingebracht in het vaccin dat 80 jaar geleden werd ontwikkeld tegen gele koorts. De techniek werd eerder al gebruikt voor de ontwikkeling van een experimenteel vaccin tegen ebola. "Op basis van de resultaten van de testen die we met dit prototype al uitvoerden in celcultuur, ben ik redelijk hoopvol wat het resultaat betreft. Het blijft nu evenwel afwachten of het immuunsysteem van de proefmuizen de nodige antilichamen tegen het virus zal produceren. Dat weten we pas over een tiental dagen", aldus de uit Blankenberge afkomstige Johan Neyts. De Leuvense onderzoekers starten over enkele dagen ook met het testen van de 18.500 stoffen uit actieve bestanddelen van bestaande geneesmiddelen om na te gaan of er een stof inzit die het coronavirus afremt. De stoffen zijn afkomstig van een labo uit Californië en worden met financiële hulp van de Bill Gates Foundation naar Leuven gevoerd. Ook 3.500 andere stoffen van het Leuvense organisatie CD3 (Center for Drugs Design & Development) zullen worden getest. Het resultaat hiervan mag ongeveer twee weken na ontvangst van de zending worden verwacht.