West-Vlaamse vaccinatiecentra zullen ten vroegste vrijdag prikken (ook al zijn ze al klaar)

Ook in zaal ISO in Izegem zal men moeten wachten tot vrijdag vooraleer de eerste echte vaccins ingespoten kunnen worden.© Frank Meurisse
Ook in zaal ISO in Izegem zal men moeten wachten tot vrijdag vooraleer de eerste echte vaccins ingespoten kunnen worden.© Frank Meurisse
Olaf Verhaeghe

In het Limburgse Beringen gooit men maandag de deuren van het vaccinatiecentrum al open voor de eerste honderd prikjes. Later deze week volgen de 94 andere vaccinatiecentra. Ook de 22 centra in West-Vlaanderen, die helemaal klaar zijn om eraan te beginnen, kijken uit naar de eerste spuitjes . Maar voor vrijdag zal er geen actie te bespeuren vallen, zo geeft het Agentschap Zorg en Gezondheid aan.

In de West-Vlaamse woonzorgcentra is de vaccinatiecampagne al een heel eind opgeschoten. Slechts vier woonzorgcentra in onze provincie zijn nog niet begonnen met het vaccineren van bewoners en personeelsleden, of registreerden zich niet bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat blijkt uit de recentste gegevens in de Vaccinatieteller.

In 142 van de 169 woonzorgcentra is men bovendien gestart met het toedienen van de noodzakelijke tweede dosis van het coronavaccin. In totaal zijn nu 16.720 rusthuisbewoners en 17.102 medewerkers van de woonzorgcentra in West-Vlaanderen, al minstens één keer ingeënt tegen covid-19.

Pas vanaf vrijdag

Maar zoals bekend verschuift de grote focus van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen stilaan van de woonzorgcentra en ziekenhuizen naar de bredere bevolking in de grote vaccinatiecentra. West-Vlaanderen telt 22 zulke centra, verspreid over de provincie. Vanaf begin maart mogen de 65-plussers en risicopatiënten zich thuis aan een uitnodiging verwachten. Voor het zover is, worden de komende dagen en weken de medewerkers van de vaccinatiecentra en andere eerstelijnszorgers zoals huisdokters, thuisverpleegkundigen en tandartsen, ingeënt.

Voor vrijdag 19 februari zal er echter in geen enkel West-Vlaams vaccinatiecentrum geprikt worden, zo blijkt uit een afspraak met het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Ik heb begrepen dat men in Brussel van plan is om dinsdag te beginnen vaccineren in de centra, maar in Vlaanderen is er voor vrijdag enkel activiteit in Beringen”, duidt woordvoerder Joris Moonens van Zorg en Gezondheid. In die Limburgse gemeente is men sinds maandagvoormiddag begonnen met het inenten van 100 zorgmedewerkers.

“De leveringen zijn ook in de 94 andere centra aan de gang en moeten tegen donderdag zijn afgerond”, aldus Joris Moonens nog. “Wij hebben de afspraak met de vaccinatiecentra dat ze vrijdag kunnen beginnen. Iets wat de meesten ook effectief zullen doen. Het is de verantwoordelijkheid van die centra om zelf personeel voorhanden te hebben en te beslissen over de openingsuren. Welk West-Vlaams centrum vrijdagochtend om 6 uur bijvoorbeeld de deuren zal openen? Daar hebben wij geen zeggenschap over.”

Ietsje meer voor drie centrumsteden

Alle 22 vaccinatiecentra in onze provincie krijgen deze week 100 coronavaccins geleverd. Enkel Brugge en Roeselare krijgen er met 200 dosissen meer. Volgende week komen er in Oostende, Oostkamp, Sijsele, Kortrijk, Ieper, Roeselare, Waregem en Brugge 200 vaccins aan, de rest krijgt er 100. In de week van 1 maart gaat het tempo nog een klein beetje hoger. Dan krijgen Oostende, Oostkamp, Zedelgem, Menen, Sijsele, Gistel, Torhout, Ieper, Veurne, Tielt, Izegem, Waregem en Zwevegem er 200. Kortrijk, Roeselare en Brugge elk 400. De kleinere vaccinatiecentra zullen het ook dan nog met maximaal 100 vaccins per week moeten stellen.

Het volledige overzicht met de geplande leveringen aan de 95 Vlaamse vaccinatiecentra vind je hier .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.