West-Vlaamse topondernemer koopt drie tabaksplantages in Nicaragua

Stefan Vankerkhoven

De West-Vlaamse topondernemer Fred Vandermarliere heeft zopas zijn sigarenimperium in Nicaragua uitgebreid met de aankoop van drie plantages.

Het West-Vlaamse geslacht Vandermarliere is al sedert 1926 actief in de sigarensector. Maurits Vandermarliere startte dat jaar als koster met het vervaardigen van sigaren. Een jaar later al produceerde hij 60.000 stuks. Fred Vandermarliere, een telg van de derde generatie, is eigenaar van de firma J. Cortès, met in onze provincie vestigingen in Zwevegem en Handzame, maar ook met een fabriek in Sri Lanka.

Wereldwijd werken 1875 mensen voor J. Cortès. Op 11 februari kondigde het bedrijf aan dat het drie tabakplantages in Nicaragua aangekocht heeft om zijn positie op de markt van handgerolde sigaren te consolideren. De drie ‘tabakboerderijen’ bevinden zich in de streek van Condega en behoorden toe aan de plaatselijke familie Oliva, waarvan de patriarch Gilberto Oliva in december 2017 overleed.

West-Vlaamse topondernemer koopt drie tabaksplantages in Nicaragua

De familie Vandermarliere heeft al beloofd om de normen van duurzame landbouw te verzekeren met het gebruik van zo weinig mogelijk water en pesticiden én een duidelijk traceerbaar pad van plantage tot producent. J. Cortès had sinds juli 2016 al een deel van Oliva in handen, maar tot nu toe bleef de tabaksteelt in handen van deze Nicaraguaanse familie. Tot deze week.

En nog een leuk weetje: de manager van de drie plantages in Nicaragua heet Ernesto. Hij draagt dezelfde voornaam als het derde kind – Ernest – van Frederik Vandermarliere en zijn vrouw Annick, die in 2018 beviel van een flinke zoon.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.