West-Vlaamse steden bereiden zich voor op heropening winkels

De stad start vier campagnes om bezoekers aan te trekken en die richten zich niet alleen tot de Kortrijkzanen zelf. © AN
Redactie KW

Verschillende West-Vlaamse steden bereiden zich voor op de heropening van de winkels op 11 mei. De grotere steden in de provincie werken volop aan circulatieplannen en andere maatregelen om de heropening in goede banen te leiden zodat voldoende afstand kan worden bewaard.

Vanaf 11 mei mogen winkels opnieuw openen. Voor de handelaars is dat goed nieuws, maar steden een gemeenten vrezen grote drukte. Daarom bereiden verschillende West-Vlaamse steden zich voor. Zo werken steden als Brugge, Kortrijk en Oostende aan circulatieplannen voor voetgangers. De plannen staan nog niet volledig op punt en zouden tegen begin volgende week worden voorgesteld.

Enkele kernpunten staan wel al vast. In Brugge zullen de belangrijkste straten autovrij worden gemaakt, zodat er meer plaats is voor voetgangers. Ook wordt nagedacht om in de smallere centrumstraten eenrichtingsverkeer in te voeren voor voetgangers. Kortrijk wil dan weer routes aanduiden met pijlen op de grond zodat mensen elkaar niet te dicht kruisen.

Blankenberge heeft een plan uitgewerkt waarbij de winkelstraten zullen worden afgesloten met hekken indien het te druk wordt. “Aan de toegangsplaatsen van het kernwinkelgebied zullen hekken staan waar stadspersoneel zal staan. Wanneer de politie ziet dat het te druk wordt, zullen de straten worden afgesloten. Het stadspersoneel zal mensen dan informeren over alternatieve routes en plaatsen om naartoe te gaan”, vertelt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). Dumery werkt ondertussen het plan verder uit voor na 18 mei. “Ook richting strand en dijk zullen er beperkingen komen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier