West-Vlaamse scholieren in Londen tijdens de terreur

Redactie KW

Toscina Verbruggen is samen met andere leerlingen uit het Ensorinstituut voor een maand op stage in Londen. Hun appartement bevindt zich op amper vijf minuten van het Britse parlement waar een agent werd neergestoken en van Westminster Bridge waar mensen van het voetpad werden gemaaid.

Op zes maart vertrokken enkele leerlingen van de afdeling haartooi op stage naar Londen. Daar verblijven ze een maand om hun ervaringen uit te breiden en er stage te lopen bij een lokale kapper. Ze werden onderverdeeld in verschillende appartementen in de Engelse hoofdstad. Toscina (18) verblijft samen met 4 klasgenoten in een appartement op amper vijf minuten waar een politieagent werd doodgestoken en waar de de dader zelf werd neergeschoten door de politie. Even daarvoor had de dader enkele mensen van het voetpad gemaaid op Westminster Bridge. Samen met Yana Nierynck (20), Lisa Molleman (18), Shahed Khmayes (19) en Loicque Maeckelberghe (lft) beleefde ze de aanslag van heel dichtbij.

“Ongelooflijk wat zich hier gisteren afspeelde exact een jaar na de aanslagen in ons land”, reageert Toscina uit Londen. “Je weet dat een aanslag altijd kan gebeuren in de tijd waar we nu in leven, maar dat het zo dichtbij zou komen, dat had niemand van ons verwacht. Op het moment van de aanslag was ik net klaar om de metro op te stappen op weg naar een andere stageplaats die ik toegewezen kreeg, het nieuws sloeg hier in als een bom. Ik kom geregeld langs het parlement en Westminster Bridge, het is amper vijf minuutjes stappen van waar we een maand lang verblijven.”

Het leven gaat verder maar…

“Zondag waren we nog op Westminster Bridge om er foto’s te nemen en hebben we ook nog de London Eye bezocht dicht in de buurt, dat er nu zoiets zou gebeuren hebben we op geen enkel moment bij stil gestaan. Kort na de aanslagen kregen we de eerste berichten binnen, natuurlijk was er enige onrust. Sowieso ben je al op je hoede, en zeker in een hoofdstad waar terroristen meestal toeslaan. Mijn papa en zus Mariska waren doodongerust, meteen na de aanslagen lieten ze me weten dat ik binnen moest blijven. ‘s Avonds ga ik normaal joggen, deze keer heb ik dat niet gedaan. In Londen zelf was het meteen het gespreksonderwerp van de dag. Het leven gaat hier natuurlijk verder, maar mensen zijn toch op hun hoede. Je ziet dat er iets scheelt. Zelf voel ik me niet 100 procent meer veilig. Op Facebook hebben we een privé pagina speciaal voor onze stage in Londen. Daar communiceren we constant heen en weer over de gebeurtenissen. De directeur vroeg ons op de pagina meteen na de feiten een seintje te geven indien we veilig waren. Voorlopig zijn er geen plannen om de stage af te lasten, maar we moeten wel extra voorzichtig zijn. Voorlopig vermijd ik Westminster Bridge. Gelukkig worden we door de leerkrachten goed opgevangen.”

De leerlingen van het Ensorinstituut
De leerlingen van het Ensorinstituut© JRO

Iedereen was veilig en wel

Ook het Ensor instituut die de leerlingen richting Londen stuurde voor hun stage is onder de indruk van de aanslag. “Meteen nadat de eerste berichten van de aanslag binnen zijn gekomen hebben we actie ondernomen”, vertellen Eva Matton en Mieke Vermeire, technisch adviseur. Op het moment van de aanslag was er net een klassenraad bezig, meteen hebben we de beelden op het scherm geprojecteerd en hebben we met argusogen alles gevolgd. We namen ook meteen contact op met de begeleidende leerkrachten ter plaatse. Er werd onmiddellijk bekeken wie op dat moment op hun stageplaats aanwezig was of wie nog in het appartement verbleef. Iedereen werd gecontacteerd, we moesten zeker zijn dat iedereen veilig was. Gelukkig was niemand op het moment van de aanslag dicht in de buurt. Technisch adviseur coördinator Caroline Elias is donderdagmorgen vertrokken naar Londen om verder op te volgen. Voorlopig lijkt een vroegtijdige terugkeer niet aan de orde, mocht het nodig blijken dan halen we onze leerlingen meteen terug. Het stagecontract is een Erasmus plus project. Daar is in voorzien dat we bij elk mogelijk gevaar de leerlingen meteen kunnen terug halen, daarbij nemen we ook geen enkel risico. We blijven de toestand uiteraard verder opvolgen, van zodra Caroline ter plaatse is bezorgt ze ons een update. De leerlingen keren terug op vrijdag 31 maart, voorlopig blijft de planning ongewijzigd. We hebben hen wel aangeraden om drukke plaatsen in Londen te vermijden en niet onnodig buiten te komen.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier