West-Vlaamse robot als wapen tegen corona: ‘Epidemic’ kan koorts van 20 mensen tegelijk meten

Fabrice Goffin van Zora Bots met de Cruzr Epidemic: "We bereiden ons voor op het tijdperk na corona." © Davy Coghe/Zora Bots
Hannes Hosten

Zora Bots, het Oostendse bedrijf dat intelligente menselijke robots maakt, staat met een nieuwe robot klaar voor de strijd tegen corona. Hun jongste aanwinst Epidemic kan bij 20 mensen tegelijk de koorts meten zonder hen aan te raken. De robot kan ook controleren of iemand wel of niet een mondmasker draagt. “Na corona komen we sowieso in een andere leefwereld”, zegt zaakvoerder Fabrice Goffin.

Zora Bots is een pionier in robotsoftware. Het bedrijf ontwerpt en ontwikkelt humanoïde robots die meer zorg, meer comfort of meer kwaliteit toevoegen aan het dagdagelijkse leven van iedereen. Het bedrijf is vooral bekend van Zora, de zorgrobot die senioren in woonzorgcentra animeert en doet bewegen. Voorts zijn er de onthaalrobot Pepper en Billy-Billy, een interactieve bloempot met robotfuncties voor senioren.

Epidemic

De robotfamilie van zaakvoerders Fabrice Goffin en Tommy Deblieck krijgt er binnenkort een nieuwe telg bij. Die moet ons bijstaan in het postcoronatijdperk.

“We zijn ons al volop aan het voorbereiden op de periode na corona”, vertelt Fabrice Goffin. “Op plaatsen waar heel veel mensen samenkomen, zal erop toegezien worden of de aanwezigen koorts hebben en/of een mondmasker dragen. Dat is wat deze robot zal kunnen. Hij is zo goed als klaar en wordt over twee, drie weken live getest in een ziekenhuis. De robot zal Epidemic heten en kan van 20 mensen samen de temperatuur meten. Dat gebeurt met een thermische camera. Epidemic zal ook kunnen controleren of iedereen wel een mondmasker draagt.”

Privacy

“Het is niet de bedoeling dat de robot mensen met koorts zal aanwijzen of dat er een luide sirene zal afgaan als iemand met koorts passeert. Een en ander is afgetoetst op het vlak van privacy. Je zal er eerder per drie of vier voorbijkomen en dan van jezelf kunnen zien of je koorts hebt. En het is dan aan jou om de beslissing te nemen om wel of niet ergens binnen te gaan. Epidemic zal ook geen gegevens opslaan.”

“Na China zijn wij de eersten in de wereld om zo’n robot te introduceren”, weet Fabrice. “Het is misschien niet leuk om op die manier gecontroleerd te worden, maar er komt nu eenmaal een leven aan na het coronatijdperk. In Denemarken en Oostenrijk worden de maatregelen binnenkort versoepeld maar je zal er verplicht een tijd een mondmasker moeten dragen als je op straat komt. In de bioscoop niet binnen mogen zonder mondmasker, verkliksystemen op je smartphone… Het zal tot onze leefwereld behoren, sowieso.”

Mensen beschermen

“Ik denk aan de Colruyt-werknemer in Vorst die overleed aan corona. Familie en collega’s keren zich nu tegen het bedrijf omdat het niet genoeg bescherming zou hebben geboden. Meer en meer zal men ervan uitgaan dat bedrijven hun werknemers moeten beschermen. En daar kan een robot als de onze bij helpen. Ik verwacht dat verzekeringsmaatschappijen ook verzekeringen zullen aanbieden met coronadoeleinden. Dan zal de premie lager zijn voor verzekeringnemers die voorbereid zijn.”

“Wij hebben veel contacten in China. Wij nemen er robots af om er dan onze software op te zetten. We beeldbellen veel met China en hadden al vroeg gemerkt dat er veel mondmaskers werden gedragen. In het begin dachten we dat het een grapje was maar nu vinden we het normaal. De Chinezen hebben zich heel snel aangepast”, aldus Fabrice. “De productie van robots ging er gewoon door. Een 300-tal exemplaren voor ons liggen er klaar om te verschepen, maar het transport loopt wel vertraging op door de epidemie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier