West-Vlaamse rapbattle barst los in muziekclub 4AD

Zestien mc's nemen het tijdens de rap battle tegen elkaar op, tot er twee rappers overblijven in de finale. De winnaar mag zich een jaar lang 'De Bestn vant Westn' noemen. (Foto KLD)
Redactie KW

Voor het zesde jaar op rij gaat Phatmark Collective op zoek naar De Bestn vant Westn, zeg maar de beste battle-rapper van West-Vlaanderen. Het kruim van de West-Vlaamse rapscene verzamelt daarvoor op zaterdag 26 oktober in muziekclub 4AD, de laats waar het in 2014 allemaal begon.

Phatmark Collective vzw wil met De Bestn vant Westn een platform bieden aan gevestigde waarden en opkomend talent binnen de West-Vlaamse hiphopscene. Voor deze zesde editie gaat de organisator back to the roots. De battle-arena van dienst is immers muziekclub 4AD, waar de allereerste editie plaatsvond in 2014. Tijdens deze freestyle rapwedstrijd proberen de deelnemers elkaar lyrisch te overtreffen door ter plekke spitsvondige teksten uit te vinden. Het wordt straks weer een avond met vlijmscherpe punchlines in een waaier aan West-Vlaamse dialecten.

Diksmuideling Sam ‘Samoerai’ Durnez, bestuurder van Phatmark Collective, is van jongs af gebeten door de microbe en zetelt in de vakjury. “Aangezien er vijftien tot twintig jaar geleden niet veel hiphop aanwezig was in Diksmuide, ben ik in de begindagen vooral op mezelf bezig geweest om de stiel te leren. Initieel werd ik geïnspireerd door Amerikaanse hiphop, later heb ik de Nederlandstalige hiphop ontdekt. Ik ben sindsdien als een bezetene bezig gebleven en nu heel blij dat de rap battle weer naar Diksmuide komt.”

Verbaal domineren

Zestien mc’s of ‘masters of the ceremony’ nemen het tegen elkaar op in een afvallingswedstrijd, tot er twee rappers overblijven in de finale. “Tijdens zo’n freestyle rap battle is het objectief om je tegenstander verbaal te domineren aan de hand van geïmproviseerde rap. In twee keer 45 seconden kunnen de mc’s laten zien dat ze beter zijn dan hun tegenstander”, legt Sam uit. “In de meeste gevallen proberen ze elkaar verbaal aan te vallen en het publiek voor hen te winnen. De match-ups worden de avond zelf bepaald. Een onschuldige hand trekt twee naamkaartjes uit een pet en een toss met een munt bepaalt welk duo er moet beginnen. De deejay draait een hiphopbeat en de mc’s doen hun ding. De wedstrijd hanteert een eliminatiesysteem. Wie aan het eind van de avond vier mc’s heeft overtroffen, mag zich een jaar lang ‘De Bestn vant Westn’ noemen. De identiteit van de mc’s wordt pas bekendgemaakt enkele dagen voor het evenement. Dit zorgt ervoor dat ze weinig tijd hebben om teksten voor te bereiden. Het is immers een improvisatiewedstrijd. Ik kan op dit moment dus nog niet zeggen of er Diksmuidelingen deelnemen.”

Respectvolle vibe

Giovanni Carriere alias Mc G’ow, een jonge rapper uit Oostende, won de editie van vorig jaar, maar zal er dit jaar niet bij zijn.

“Bij de eerste editie was hij nog een onbekende in de scene, na vijf deelnames kon hij eindelijk zijn gram halen. Het is de eerste keer dat een kampioen zijn titel niet zal verdedigen. Maar goed, Mc G’ow heeft al vijf keer getoond dat hij hongerig is om te strijden. De winnaar gaat straks naar huis met een beker, een cheque van 250 euro, een goodiebag en het respect van een volle zaal mensen. Neen, het wordt zeker geen typisch 4AD-optreden. Het publiek komt hoofdzakelijk uit het West-Vlaamse hiphopwereldje, maar toch komen er ook flink wat locals naar de battle afgezakt. De sfeer tijdens de battles is duidelijk geladen, tegelijkertijd heerst er een respectvolle vibe in de zaal. Je hebt wat lef nodig om jezelf voor de leeuwen te gooien. Het is bijna een moderne versie van brood en spelen. De mensen houden van een ouderwetse krachtmeting tussen twee rivalen”, aldus Sam ‘Samoerai’ Durnez. (KLD)

Info: De Bestn vant Westn, zaterdag 26 oktober vanaf 20 uur in Muziekclub 4AD. Tickets 10/12 (vvk/add) euro via www.4ad.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier