West-Vlaamse pretparken zien eerste topweken in het water vallen

Bellewaerde ziet de grote opening van zijn nieuwe family coaster Wakala uitgesteld worden. © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Komend weekend zouden alle West-Vlaamse pretparken hun deuren openen. Nu zien ze de volledige paasvakantie door de neus geboord. De economische werkloosheid in de sector is heel hoog. Plopsa ziet zichzelf verplicht om 225 seizoensarbeiders te ontslaan.

In Bellewaerde in Ieper zijn op dit moment nog een twintigtal mensen actief. “Een derde ongeveer”, klinkt het. “Vooral de dierenverzorgers, want die moeten uiteraard blijven werken. Voor onze dieren verandert er niets, zij moeten de beste zorgen blijven krijgen.”

Hetzelfde geldt voor Boudewijn Seapark in Brugge. “We werken op dit moment op een halve bezetting, of met 15 mensen. De wintermodus van de dieren duurt iets langer, maar de verzorgers blijven de dieren verzorgen en trainen, met voldoende variatie. Ook de dierenarts blijft present. Zodra het seizoen start, komen daar een 40-tal seizoensarbeiders en jobstudenten bij. Die hebben nog geen contract ondertekend. We wisten dat we nog niet zouden kunnen opengaan.”

Nieuwe dolfijnenshow

De paasvakantie missen: bij alle pretparken zal zich dat laten voelen. “De paasvakantie is het eerste belangrijke moment van het jaar”, klinkt het bij Boudewijn Seapark. “Maar dit maakt nog geen deel uit van ons hoogseizoen. We zouden uitpakken met een gloednieuwe dolfijnenshow, waarbij de nadruk nog meer op het educatieve komt te liggen. Maar dat zullen we dan maar lanceren in de zomer.”

Dat valt ook te horen bij Bellewaerde. “De paasvakantie is belangrijk, zeker nu het mooi weer is. Daarenboven zouden we groot uitpakken met onze nieuwe attractie Wakala, een family coaster. Dat is een gemiste kans, maar dat zullen we later op het seizoen dan wel inhalen. We zijn klaar om open te gaan. Van zodra er groen licht is, kunnen we zeer snel de deuren openen. Dan zijn we enkel afhankelijk van toeleveranciers voor eten en drank, maar als park zijn we volledig klaar.”

Wat de gevolgen zijn voor Plopsa, lees je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier