https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

West-Vlaamse politie kent rustige Kerstmis: amper lockdown- of familiefeestjes

Kerstavond en Kerstmis verliepen rustig in onze provincie. Foto: Lichtervelde.© Foto Kurt
Kerstavond en Kerstmis verliepen rustig in onze provincie. Foto: Lichtervelde.© Foto Kurt
Olaf Verhaeghe

Twaalf mensen die samen kerstavond vieren in Kortrijk. Dat is de zwaarste overtreding op de coronaregels die in West-Vlaanderen werd vastgesteld. Zowel in Brugge, Oostende, Kortrijk, Roeselare als de grote politiezone Arro Ieper spreekt men over een bijzonder rustige kerstperiode. “Al houden we ons hart vast voor volgende week, met oud en nieuw.”

In Kortrijk moesten agenten van de politiezone Vlas omstreeks 1.30 uur in de nacht van donderdag op vrijdag tussenkomen langs de Brugsesteenweg. Daar vierden twaalf mensen, van wie er vier op dat adres woonden, samen Kerstmis. “Het ging uitsluitend om volwassenen”, stelt politiewoordvoerder van de zone Vlas Thomas Detavernier. “Alle aanwezigen kregen een boete.”

Daarnaast werden aan het station van Kortrijk ook twee mensen betrapt die de avondklok negeerden. Ook zij kregen een proces-verbaal. “Al bij al was het dus heel rustig”, aldus Thomas Detavernier.

Eenzelfde geluid bij de politiezone Brugge, waar één kerstfeestje na een melding werd stilgelegd. “De melding sprak over een ‘feestje met zo’n 15 aanwezigen’, maar bij aankomst bleek het om slechts vijf volwassen en drie kinderen te gaan uit drie bubbels”, aldus Nico Vermeulen van PZ Brugge. “Zij werden geverbaliseerd. Een andere melding bleek vals alarm.”

In een vakantiehuis in Brugge werd daarnaast ook een lockdownfeestje van enkele studenten uit het Gentse stilgelegd door de politie. Daar bleken 14 personen aanwezig die zich duidelijk niet aan de coronamaatregelen hielden. Normaal krijg je als aanwezig een minnelijke schikking van 750 euro, de organisator moet tot 4.000 euro ophoesten, maar de procureur des Konings oordeelde dat de studenten hun boekje ver te buiten gingen. Zij kregen geen minnelijke schikking aangeboden, maar werden rechtstreeks voor de rechtbank gedagvaard.

Twee keer vals alarm

De politiezone Arro Ieper kreeg drie meldingen van zogenaamde ‘grote lockdownfeestjes’, maar bij twee ervan bleek niets aan de hand. “Bij een derde werden zeven mensen aangetroffen, kinderen inbegrepen. Concreet ging het om twee bubbels die samen vierden”, aldus Wim Cardon van Arro Ieper.

“Een vierde feestje werd gevonden aan de hand van eigen politiewerk. Ook daar waren twee bubbels samen. Het ging concreet om vijf volwassenen en drie kinderen. Uit de weinige meldingen en vaststellingen kunnen wij opmaken dat de regels goed werden gevolgd. En ook het ‘klikken’ viel erg goed mee.”

Nieuwjaar

Bij de politiezones RIHO (Roeselare, Izegem en Hooglede) en Oostende werd geen enkele overtreding op de coronamaatregelen vastgesteld op kerstavond of kerstdag. “Dat kunnen we enkel maar toejuichen”, aldus woordvoerder Carl Vyncke.

“Klopt”, knikt ook Waldemar Leenders, commissaris interventie van Oostende. “Het is enorm rustig geweest, zonder enige incidenten. Maar ik hou mijn hart wel vast voor volgende week, met oudejaar. Kerstmis is traditioneler en wordt gevierd binnen het gezin. De overgang van oud naar nieuw is een heel andere context en wordt vaker onder vrienden en een stuk uitbundiger gevierd. Het is moeilijk in te schatten, maar ik vrees er wel voor.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.