West-Vlaamse parlementsleden slaan de handen in elkaar: “Zoals de Limburgers”

Na de speeches gingen de West-Vlaamse parlementairen nog eens broederlijk samen op de foto. © Guillaume Decock
Paul Cobbaert
Paul Cobbaert journalist

De Warande is een eminente zakenclub in het politieke hart van Brussel. Woensdagmiddag was dat heel even West-Vlaams terrein. Op uitnodiging van Voka en Unizo verzamelden dertig West-Vlaamse parlementsleden voor een informele bespreking van de belangrijkste dossiers voor onze provincie. Dat moet een jaarlijkse traditie worden.

Een Limburg-gevoel creëren onder de West-Vlaamse parlementsleden: dat is de insteek van het initiatief van de West-Vlaamse afdelingen van Voka en Unizo. Ze hebben daartoe woensdagmiddag álle West-Vlaamse parlementsleden uitgenodigd voor een informele lunch. “Dit is een héél goed initiatief”, meent ancien Bart Tommelein (Open VLD) die in het Vlaams halfrond zetelt. “Als belangrijke dossiers op tafel komen, dan moeten West-Vlamingen aan hetzelfde zeel trekken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over toerisme. Of over werkgelegenheid. Limburgers doen dat al langer. Dat zorgt voor extra fondsen. Ik ben blij dat ook West-Vlamingen dat beginnen te beseffen. Ik heb dus graag mijn agenda vrijgemaakt.”

Veelheid aan dossiers

Dertig van de achtendertig West-Vlaamse parlementsleden zakken af naar De Warande. “Dit is uniek omdat we grenzen doen vervagen,” zegt Wouter Blomme, directeur van Unizo West-Vlaanderen. “We doen de grenzen vervagen tussen Unizo en Voka, maar vooral tussen de politieke partijen.” De aanwezige politici, medewerkers en ondernemers kregen eerst een sociaaleconomische schets van econoom Bart Van Craeynest, waarna de belangrijkste dossiers voor onze provincie besproken werden. Dat ging over infrastructuur, onderwijs, innovatie, ondernemen, noem maar op. “Als we resultaten willen boeken op die dossiers, dan moeten we samenwerken over de partijgrenzen heen”, meent Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. Hij verwijst onder andere naar de N8, de verbindingsweg van Ieper naar Veurne. “Dat dossier verscheen al meerdere keren in een Vlaams regeerakkoord, maar de eerste steen moet nog gelegd worden. De budgetten voor de uitvoering van de dossiers zijn beperkt. Het is daarom zo belangrijk dat álle West-Vlaamse parlementsleden verenigd naar de hogere overheden stappen.”

Gemoedelijke sfeer

De sfeer in De Warande is gemoedelijk. Alle partijen zijn vertegenwoordigd, van Groen tot Vlaams Belang. Veel politici kennen elkaar, van lokale overlegorganen en het parlement. De kustburgemeesters Wilfried Vandaele (De Haan) en Steve Vandenberghe (Bredene) hebben een gezellig onderonsje. “Ik kan alleen maar positief zijn over dit initiatief”, aldus Steve Vandenberghe, Vlaams parlementslid voor SP.A. “Wij kennen elkaar natuurlijk van het parlement, maar we moeten ook samenwerken rond belangrijke dossiers voor onze provincie.” Wilfried Vandaele, Vlaams parlementslid voor N-VA, beaamt dat. “Wij, West-Vlamingen, doen dat veel te weinig.” De vergelijking met Limburg valt vaak. “We moeten doen zoals de Limburgse parlementsleden.”

“We moeten één front vormen. Deze samenwerking kan dossiers in beweging zetten” – Nathalie Muylle (CD&V), Minister van Economie

Er zijn ook federale parlementsleden aanwezig, zoals voormalig minister Sander Loones (N-VA). “Sommige dossiers overstijgen de politieke verschillen”, zegt die. “Dat zijn vaak Vlaamse dossiers, zeker als het over investeringen gaat, maar dat kunnen ook federale dossiers zijn. Ik denk aan fiscale regelgeving voor ondernemingen. Héél belangrijk voor onze provincie. Of veiligheid: de beveiliging van de snelwegparkings bijvoorbeeld. We moeten samenwerken op die domeinen.” Ook de twee West-Vlaamse ministers komen goeiedag zeggen, Hilde Crevits en Nathalie Muylle, beiden CD&V. “Deze samenwerking kan dossiers in beweging zetten,” zegt Nathalie Muylle, die federaal minister is voor Economie. “De Brexit is één voorbeeld. West-Vlaanderen is kwetsbaar in dat verhaal. We moeten één front vormen.” Voka en Unizo zullen dat graag horen. Zij halen de Brexit aan als heikel dossier voor de nabije toekomst. Maar liefst 11.000 West-Vlaamse banen staan op de helling.

#wijzijnwestvlaanderen

“Deze meet & greet is geen eenmalig initiatief”, besluit Bert Mons. “We willen voortaan élk jaar alle West-Vlaamse parlementsleden verzamelen om de belangrijkste dossiers te monitoren. Noem het een informele state of the union, maar dan van de provincie. (lacht) We willen een West-Vlaams gevoel creëren, zoals Limburg dat al heeft. We lanceren daarom ook de hashtag #wijzijnwestvlaanderen. West-Vlamingen moeten schouder aan schouder de belangen van onze provincie verdedigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier