West-Vlaamse leerkrachten zijn het minst vaak ziek

© Kirill Kukhmar/TASS
Philippe Verhaest

West-Vlaanderen telt het hoogste aantal leerkrachten dat in 2018 geen enkele dag ziek is geweest. Mooie cijfers, maar Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (SP.A) waarschuwt. “In vergelijking met de voorbije jaren is er opnieuw een stijging van het aantal ziektedagen. Daar mogen we niet blind voor zijn.”

51,87 procent van alle mannelijke leerkrachten en 46,21 procent van alle vrouwen in het onderwijs in onze provincie was in 2018 geen enkele werkdag afwezig door ziekte. Straffe cijfers, want daarmee laten we alle andere Vlaamse provincies ver achter ons.

Een bemoedigend resultaat, vindt ook Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (SP.A) uit Veurne. Maar toch schetst hij enkele kanttekeningen. “In vergelijking met de voorbije jaren is er opnieuw een stijging van het aantal ziektedagen in onze provincie”, stelt hij. “Daar mogen we niet blind voor zijn.” Bij de centrumsteden hoort Roeselare in bijna alle categorieën – geslacht, basis- en secundair onderwijs – bij de beste van de klas, terwijl Oostende het een pak minder goed doet.

Wel opvallend: bij de 56- tot 65-jarigen die door een psychosociale aandoening afwezig zijn, scoort West-Vlaanderen sterk. “Er is zelfs een kleine daling te noteren, al gaat het percentage bij vrouwen licht de hoogte in.” Na Oost-Vlaanderen en Limburg is West-Vlaanderen op dat vlak de best presterende provincie.

Werkdruk moet lager

Steve Vandenberghe vraag Vlaams minister van Onderwijs om dringend actie te ondernemen. “West-Vlaanderen hoort in het algemeen bij de beste van de klas, maar de laatste jaren stegen de ziekteverzuimcijfers bij leerkrachten exponentieel en dat heeft alles te maken met de veel te hoge werkdruk in het onderwijs”, poneert hij. “Een absolute prioriteit is het terugdringen van de regeldrift en administratieve rompslomp in ons onderwijs. De Operatie Tarra, die onder voormalig onderwijsminister Crevits werd opgestart zou de zogenaamde ‘planlast’ in het onderwijs aanpakken, maar veel concrete beslissingen zijn er nog niet genomen. Op het terrein is er niets veranderd, en de cijfers bewijzen dat het van kwaad naar erger gaat met het ziekteverzuim.”

SP.A heeft een actieplan klaar om het beroep van leerkracht weer aantrekkelijker te maken. “We zien dat de veel te hoge werklast vooral zijn tol eist bij de oudere leerkrachten. Zij vallen nog veel meer dan hun jongere collega’s uit met een burn-out of depressie. Voor hen voorzien we in ons plan in het vooruitzicht van hun pensioen landingsbanen, waarbij ze hun lesopdracht – als ze dat willen – afbouwen om zo hun opgebouwde expertise ter beschikking te stellen van het hele schoolteam of zelfs een groep scholen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier