West-Vlaamse koffiesector trekt aan

© iStock
Redactie KW

De koffiesector kent een mooie groei. Dat blijkt uit een studie van West-Vlaanderen Werkt in samenwerking met de hogeschool Howest die woensdag is voorgesteld in Brugge. De studie belicht vooral West-Vlaanderen, maar de cijfers kunnen doorgetrokken worden naar heel België.

België is een koffieland. Met een verbruik van 6,8 kilogram koffie per persoon per jaar, dat zijn ongeveer 850 kopjes, staan we op de achtste plaats van koffieverbruikers in de wereld. Zowat 13 procent van alle koffie passeert in de haven van Antwerpen, waarmee Antwerpen de belangrijkste koffiehaven ter wereld is. Toch werd de sector nu pas voor het eerst in kaart gebracht.

West-Vlaamse koffiebranderijen

In West-Vlaanderen waren er in 1990 nog 30 koffiebranderijen. In 2014 waren dat er nog 20, maar nu zijn er al opnieuw 23. Die trend zet zich door op Belgisch niveau. In 2003 waren er nog 125 branderijen, in het begin van de jaren 2010 waren er nog 94 en in 2017 was opnieuw sprake van 112.

Met 23 branderijen is West-Vlaanderen één van de belangrijkste provincies. Samen zorgen ze voor een tewerkstelling van 70 werknemers en verwerken ze 800 ton per jaar. Ook op vlak van logistiek is West-Vlaanderen een belangrijke schakel met drie spelers. In Zeebrugge, bij Seabridge dat deel uitmaakt van Efico, staat zelfs een volautomatisch magazijn, het modernste van België.

Opboksen tegen multinationals

Jan Bart Van In van West-Vlaanderen Werkt is verrast over de cijfers. “We hadden de heropleving niet echt verwacht. Het unieke aan de West-Vlaamse branderijen is dat ze toch kunnen opboksen tegen de grote multinationals. Ze specialiseren zich en bieden kwaliteit. Ook de vele varianten en mengelingen vallen op. Maar het is vooral door de dienstverlening en flexibiliteit dat ze het verschil maken.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier