West-Vlaamse kandidaat Mister Gay Belgium wil ooit trouwen voor de kerk

Jeroen Vinckier: "Er is nog veel werk aan de winkel wat betreft aanvaarding van homoseksualiteit in de kerk." © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De 23-jarige Jeroen Vinckier kwam tien jaar geleden uit de kast, maar is ook gelovig. In de kerk wringt het schoentje wel eens en daar wil Jeroen met zijn deelname aan Mister Gay Belgium verandering in brengen. “Ik heb één doel: trouwen voor de kerk! Maar alleen kan ik het niet”, zegt de Roeselarenaar die sinds kort in Ieper woont.

95 mannen schreven zich in om de 26-jarige Matthias De Roover op te volgen als Mister Gay Belgium. Daarvan werden twaalf finalisten geselecteerd. Een van hen is Jeroen Vinckier uit Ieper. “Ik woon hier eigenlijk nog maar een tweetal weken”, zegt Jeroen, die in de Hema werkt. “Ik ben van Roeselare afkomstig en best wel nog Roeselaregezind. Ik heb mij vooral ingeschreven voor mijn thema rond geloof. Zelf ben ik redelijk gelovig. Ik ga regelmatig naar de kerk en merk toch dat ik daar nog vaak scheef bekeken word. Ooit ben ik eens samen met mijn partner naar de kerk geweest. Dan zag ik echt wel de blik van de pastoor: moet dat hier? Er is nog heel wat werk aan de winkel wat betreft de aanvaarding van homoseksualiteit in de kerk. Ik weet ook wel dat ik het niet alleen kan veranderen en daarvoor massale steun nodig heb. Vandaar dat ik dacht: misschien kan ik deelnemen aan Mister Gay Belgium en zo mijn stem laten weerklinken.”

Discriminatie

“Wat ik wil bereiken, is dat de kerk verklaart dat ze voor iedereen open staat, ook voor de LGBT-gemeenschap. Sowieso heb ik één heel belangrijk doel: ik wil kunnen trouwen voor de kerk. We zijn in 2020 en nergens wordt discriminatie nog getolereerd. Ik snap dan ook niet waarom dit wel nog getolereerd wordt in de kerk”, legt Jeroen uit. “Ze zeggen dat de staat zich daar niet in moet moeien, maar op een briefje van 5 euro – uitgegeven door de staat – zie je ook wel een heilige en een kerk staan. Om maar te zeggen: die lijn is heel dun. Als de overheid zegt dat discriminatie niet mag, dan moet het dat ook doortrekken naar de kerk en minstens ervoor zorgen dat het niet verboden kan worden. Daarin wil ik ergens iets losmaken… Er moet gewoon iets gebeuren. Ik weet ook dat het heel moeilijk zal zijn om met mijn kandidatuur dat te kunnen bereiken in een jaar, maar er moet toch iets kunnen veranderen. Alleen ben je te klein. Ik wil met een grotere groep en de juiste mensen iets in gang zetten.”

“Negatieve reacties heb je altijd, maar die wegen niet op tegen de positieve”

Jeroen heeft al een heel parcours achter de rug bij Mister Gay Belgium, wat uiteindelijk zal uitmonden in de finale in zaal Elckeryc in Antwerpen. “Er was eerst een kort gesprek voor een kleine jury in Antwerpen, waar de kandidaten herleid werden van 95 tot 30. Dan was er een weekend met fotoshoots, voorstellingen, defileren, oefenen op een dansje… Echt om te kijken hoe ik het zou doen in de wedstrijd. Daaruit werd ik dan als enige West-Vlaming geselecteerd om deel te nemen aan de finale met de laatste twaalf. Voorlopig was alles al heel plezant. Het is echt een heel goeie organisatie die ervoor zorgt dat alles tot in de puntjes in orde is. Je voelt je echt wel gesteund.”

Outing op dertiende

Jeroen vormt een koppel met Kenzo Vankerckhove, maar outte zich al op zijn dertiende als homo. “Ik vier dit jaar mijn jubileum”, lacht Jeroen. “Ik ben heel tevreden dat ik mijn outing vlot heb kunnen doen, dat iedereen ervoor open stond en dat er mensen mij geholpen hebben. Eigenlijk had mijn entourage eerder door dat ik een speciale was dan ikzelf. Zij hebben me erop gewezen dat er zoiets bestaat als homoseksualiteit, want voordien had ik er nog niet bij stilgestaan.”

Lezers die Jeroen aan de titel van Mister Gay Belgium willen helpen, kunnen op hem stemmen via de gay lifestyle tv-zender OUTtv. “Tien procent van de punten in de wedstrijd komt van de stemming, dus dat is heel belangrijk”, zegt Jeroen. “Ook belangrijk is dat mensen hun stem naar mij toe laten horen, zodat ik weet wat er leeft in België en dat ik dat kan verkondigen op 23 mei in zaal Elckerlyc. Ik zal me tijdens mijn campagne heel hard focussen op mijn thema rond geloof, maar mocht ik effectief winnen, dan is het belangrijk dat ik luister naar de stem van alle homo’s in België.”

Ondertussen is het een week bekend dat Jeroen in de finale van Mister Gay Belgium zit. “Ik heb al veel positieve reacties gekregen. Ook negatieve, maar die zal je altijd wel hebben. Die wegen niet op tegen de positieve. We vormen een hechte groep met de twaalf finalisten. Als er ergens een tegenslag komt, weet ik dat ik steun heb, ook van de organisatie. We worden heel goed opgevangen.”