West-Vlaamse jongeren hebben een serieus drankprobleem

Opvallend veel jongeren tussen 12 en 17 jaar zijn vorig jaar in het ziekenhuis beland omdat ze te veel hadden gedronken. Dat gebeurde in West-Vlaanderen meer dan in andere provincies. Dat leidt CM (Christelijke Mutualiteit) af uit cijfers van het Intermutualistisch Agentschap.

Foto iStock © Getty Images/iStockphoto

Tot vier jaar geleden bleef het aantal jongeren (tussen 12 en 17) dat als gevolg van overmatig alcoholgebruik in het ziekenhuis belandde vrijwel stabiel: gemiddeld 37 jongeren per 10.000 bij een ziekenfonds verzekerde inwoners. Maar vier jaar geleden dikte dat aantal aan tot 44 en vorig jaar waren er dat nog altijd 40 jongeren per 10.000 verzekerden. En het gaat om vrijwel evenveel jongens als meisjes. Ter vergelijking: in Vlaams-Brabant gaat het ‘maar’ om 25 jongeren, in Oost-Vlaanderen 31, Limburg 20, Antwerpen 29 en in Brussel om amper 17 jongeren.

“Het is opvallend,” zegt CM-voorzitter Luc Van Gorp, “dat regio’s nabij de Franse grens het hoogst scoren. Want behalve West-Vlaanderen kent ook de jeugd in Henegouwen en in Luxemburg een serieus drankprobleem.

“Dat zijn ook net de provincies waar vaker alcohol-gerelateerde kankers voorkomen zoals leverkanker, pancreas- en slokdarmkanker en gevallen van kanker aan hoofd en hals”, wijst Luc Van Gorp nog aan.

“Dat bier, wijn en schuimwijn in ons land nog altijd toegestaan zijn vanaf 16 jaar is een fout signaal”, vindt de CM-voorzitter. Hij wil dat de overheid de Hoge Gezondheidsraad volgt en de grens op 18 jaar legt. Zoals dat in 22 van de 28 EU-landen het geval.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.