West-Vlaamse hacker wil België beter maken

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

In Brussel vindt Hack Belgium plaats. Geen vergadering van computercriminelen, wel een megabrainstormsessie met als ultiem doel ons land beter te maken. Een van de drie drijvende krachten achter Hack Belgium is een West-Vlaming: Tjörven Denorme uit Zonnebeke.

“Een hackathon heeft niets met het cliché van hacken te maken”, aldus Tjörven Denorme. “Hacken heeft vaak de negatieve bijklank van mensen die proberen in te breken in je computer, maar het staat ook voor het verbeteren van bepaalde – al dan niet scheefgetrokken -situaties. Über is daar een goed voorbeeld van, net als Facebook. Je probeert bepaalde concepten of processen helemaal te herdenken, zoals hier met de taxiwereld of het onlinecontact. Daarnaast proberen ze op een hackathon oplossingen te zoeken voor bepaalde problemen, door mensen uit verschillende richtingen en sectoren samen te brengen. Als ze op de hoogte zijn van de mogelijkheden van elkaars producten, kan daar misschien iets nieuws uit ontstaan. Een landbouwbedrijf heeft misschien weinig te zien met de technologie van sensoren en drones, maar als ze daarmee een mooi overzicht kunnen krijgen van hun gewassen, dan wordt het opeens wel interessant. Of bijvoorbeeld artificiële intelligentie. Dat lijkt toekomstmuziek, maar voor een supermarkt biedt AI wel praktische toepassingen die de werking veel efficiënter maken.”

“Zo’n hackathon is het Tomorrowland van de innovatie”

West-Vlaamse hacker wil België beter maken

Tjörven heeft al jaren een softwareconsultancybedrijf. “Maar mijn kennis bleef binnen mijn kantoor(m)uren, dus zocht ik naar een manier om daarbuiten ook nog iets te doen met dat potentieel.” Die vond hij door mensen samen te brengen, van diverse komaf, leeftijd, opleiding en beroepskeuze. Dat leidde tot de zogenaamde hackathon, die hij nu begin mei op poten zet samen met Leo Exter en Frank Boermeester. “Eigenlijk willen we dat iedereen van iedereen iets leert. Op die manier hopen we dat daar nieuwe initiatieven uit ontstaan. De hackaton kan leiden tot start-ups of nieuwe bedrijfjes, maar leerrijk is die kruisbestuiving hoe dan ook. Eigenlijk willen we simpel gesteld België beter maken.”

Duizend mensen gezocht

West-Vlaamse hacker wil België beter maken
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Concreet zocht het trio duizend mensen die begin mei drie dagen mee willen denken, van studenten tot werklozen en van landbouwers tot ceo’s. “De hackathon begon met een aantal keynotegesprekken, met daarna enkele workshops waar ideeën uit moeten voortvloeien. We hopen die op zaterdag breder uit te werken en ze al meteen te kunnen voorleggen aan de aanwezige investeerders. Want een idee alleen is niks waard. Je moet een platform zien te vinden. Had Mark Zuckerberg niets gedaan met het idee van Facebook, dan waren op vandaag geen miljarden mensen bijna rechtstreeks online verbonden. Iedereen is innovatief binnen zijn eigen bedrijf, maar we moeten verder durven te kijken. Zie deze hackathon dus gerust als het Tomorrowland voor innovatie. (lacht) Ik hoop dan ook dat veel bedrijven op de kar springen. Want ook zij weten dat er op vandaag geen zekerheden meer zijn als het over de economie gaat. Iedereen staat ter discussie. Daarom is het belangrijk om op een positieve en innoverende manier naar de toekomst te kijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier