West-Vlaamse familie nog twee weken vast in corona-hotel in Tenerife: “We zullen niet ontsnappen”

Marcel Vanhoutte verblijft samen met zijn vrouw Viviane, zijn twee dochters, schoonzonen en kleinkinderen in het getroffen hotel in Tenerife. © GF
Philippe Verhaest

De officiële quarantaineperiode van het H10 Costa Adeje Hotel in Tenerife houdt nog veertien dagen aan. Gullegemnaar Marcel Vanhoutte verblijft er met zijn hele familie en legt zich neer bij de situatie. “We zullen niet ontsnappen. Er zijn slechtere plekken om je isolement door te brengen.” In totaal verblijven er 118 Belgen in het hotel.

Marcel Vanhoutte (72) kreeg dinsdagmorgen, net als de honderden andere gasten van het hotel in Tenerife, een briefje onder de deur met de vraag om de kamer niet te verlaten.

Nu hebben de lokale autoriteiten beslist om de officiële quarantaineperiode in het H10 Costa Adeje Palace hotel veertien dagen te laten duren. “Dat betekent dat de reizigers waarschijnlijk tot 10 maart in het hotel zullen moeten blijven, maar dit hangt ook af van de testresultaten die binnen 48 uur worden gemeld”, verduidelijkt touroperator Tui. “Tenzij anders geadviseerd, kunnen de reizigers zich vrij door het hotel verplaatsen.”

Enkele klanten mochten woensdag wel het hotel verlaten, maar het is niet duidelijk of daar Belgen bij zijn.

Amper informatie

Marcel Vanhoutte bevindt zich met zijn familie – dochters, schoonzonen, kleinkinderen van 14 en 16 jaar en zijn 90 jaar oude schoonmoeder – wél nog in het hotel. “Officieel weten wij nog niet dat we hier nog twee weken moeten blijven”, zegt hij.

“Er sijpelt erg weinig informatie door. Gelukkig mochten we deze ochtend onze kamers verlaten en ons vrij door het hotel bewegen. We werden wel gevraagd om ten allen tijde een mondmasker te dragen, maar hier aan het zwembad gebeurt dat amper. Deze namiddag lag er zeker 500 man aan de rand van het zwembad en niemand droeg een masker. Dat gebeurt wel wanneer we naar het toilet gaan of de gebouwen van het hotel zelf betreden. Er wordt ons ook aangeraden om zoveel mogelijk onze handen te wassen. Wat we uiteraard doen.”

“Er staan constant drie ambulances voor de deur en er is veel politie op de been. Dit hotel wordt goed in de gaten gehouden” – Marcel Vanhoutte

Leuk is de verplichte quarantaine niet, maar Marcel weigert te klagen. “Waarom zouden we dat doen? Er zijn veel slechtere plekken om je isolement door te brengen. Het is hier constant 28 graden, het zonnetje schijnt en straks zal ik me nog eens goed insmeren. Maar vanaf nu is het wel een light-vakantie. Het aanbod in het restaurant is minder uitgebreid en ‘s avonds is er ook geen animatie. Er mag ook niemand nog het hotel betreden, dus moet het aanwezige personeel extra hard werken. We leven met die mensen mee. Voor de deur staan constant drie ambulances en er is veel politie op de been. Dit hotel wordt goed in de gaten gehouden. Ontsnappen zullen we niet doen, maar dat zijn we ook niet van plan.”

Even niet naar school

Als Marcel en zijn familie nog twee weken langer op Tenerife moeten blijven, dan is dat maar zo, zegt hij. “We maken er het beste van en zorgen voor elkaar. Dat hebben we al ons hele leven gedaan en zullen we nu ook zeker doen. Onze twee kleinkinderen hoor je trouwens niet klagen. Als ons verblijft hier verlengd wordt, moeten ze even niet naar school. Al hopen we wel snel duidelijkheid te krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier