West-Vlaamse cultuurhuizen planten een nieuw bos in… Oost-Vlaanderen

Stefan Vankerkhoven

In samenwerking met BOS+ steken dertien West-Vlaamse cultuurpartners op donderdag 13 februari de spade in de grond voor 625 vierkante meter nieuw bos in de Vallei van de Gondebeek. Met Wouter Deprez als ambassadeur. Vreemd genoeg ligt dit nieuwe cultuurbos in…. Oost-Vlaanderen.

Onder de noemer ‘Bij de Buren’ maken de West-Vlaamse cultuurhuizen al enkele jaren een selectie uit elkaars programma en nemen hun publiek met de bus mee naar een voorstelling bij hun cultuurburen. In die selectie bevinden zich zowel grote producties als jong werk.

Minder uitstoot, meer cultuur

Naast het artistieke en sociale aspect wil het partnerschap dit jaar het ecologische aspect van ‘Bij de Buren’ benadrukken. Dertig mensen op een bus is beter dan dertig auto’s in de file. Maar dat kan nog beter. In Wouter Deprez en BOS+ vond ‘Bij de Buren’ twee enthousiaste partners. Per gereden kilometer naar de buren gaat ? 1 naar een bebossingsproject van BOS+ in Oosterzele. Dankzij het project worden akkers tussen drie opgedeelde stukken bos dankzij 300 nieuwe bomen terug samengebracht tot een geheel. ‘Bij de Buren’ brengt met de actie zodoende oude buren terug bij elkaar.

De deelnemende cultuurpartners zijn De Grote Post Oostende, Cultuurcentrum Brugge, De Spil Roeselare, Schouwburg Kortrijk, cc CasinoKoksijde, cc De Schakel Waregem, cc Scharpoord Knokke-Heist, cc Blankenberge, cc Het Spoor Harelbeke, cc De Steiger Menen, cc De Brouckere Torhout, cc Wevelgem en cc Het Perron Ieper.

West-Vlaamse expansie

Vreemd genoeg wordt voor de creatie van een nieuw bos de provinciegrens uitgetrokken. Want de Vallei van de Gondebeek bevindt izch in Oost-Vlaanderen. Was er dan geen plek meer vrij in West-Vlaanderen?

Mede-initiatiefnemer Dries Van Robaeys, communicatieverantwoordelijke van de Schouwburg Kortrijk, stelt: “We doen aan West-Vlaamse expansiedrang! Grapje. Bos+ is onze partner en wij rekenen op zijn expertise. Het heeft geen zin om op een andere plaats, in het wilde weg in West-Vlaanderen, zelf een bos te gaan planten. Blijkbaar voorzien de projecten van Bos+ dit jaar geen nieuw bos in onze provincie. En het feit dat de bekende cabaretier Wouter Deprez als ambassadeur van het project optreedt, is lekker meegenomen. Zo genereren we meer publiciteit voor dit duurzaam en ecologisch project.”

Duurder

Olivier Van Acker, coördinator Communicatie & Marketing bij het Culturcentrum Brugge, vult aan: “De ‘Bij de Buren’-partners besloten dit seizoen om een deel van het communicatiebudget te investeren in het aanplanten van een nieuw bos. BOS+ en Wouter Deprez bleken hierin goede partners en hadden meteen ook een project lopen waar de ‘Bij de Buren’-partners meteen ook bij konden aansluiten.”

Een bos creëren in West-Vlaanderen weegt niet op tegen de voordelen van bovenstaande samenwerking. Eerst en vooral zijn de gronden in West-Vlaanderen niet alleen duurder maar ook op dit moment niet beschikbaar. Er is een West-Vlaams project in opstart, maar dat duurt nog twee jaar alvorens dat er komt. Om ook nu al meteen resultaat te kunnen tonen werd gekozen om voor Melle te gaan.”

“En laat het duidelijk zijn… wachten om een bos aan te planten staat natuurlijk haaks op de ecologische ‘Bij de Buren’-visie waarin de verschillende partners beseffen dat er nu actie ondernomen moet worden. De ‘Bij de Buren’-partners investeren in bomen. Waar die bomen geplant worden doet er in feite niet toe en is niet meer dan een bijkomstigheid. Wat er wel toe doet: er worden nu bomen gepland dankzij de Bij de Buren-partners.

“Weet dat bijvoorbeeld investeren in Zuid-Amerikaanse bossen nog voordeliger zou zijn voor de klimaattoestand. Dat heeft te maken met waaruit de gronden samengesteld zijn en hoe snel ze daardoor C02 kunnen verwerken. Maar voor die technische uitleg verwijs ik graag naar BOS+.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier