West-Vlaamse bedrijven vrezen technische werkloosheid door het coronavirus

Bert Mons © gf
Stefan Vankerkhoven

Eén op drie West-Vlamse bedrijven die naar China exporteren, vrezen technische werkloosheid door het coronavirus. De onrust onder de ondernemers in onze provincie neemt toe.

Nu het coronavirus ook ons land is binnengedrongen, neemt de overheid snel bijkomende maatregelen. Afgelopen vrijdag lanceerde VLAIO, het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen, op haar website een gecentraliseerde corona-webpagina met Q&A voor bedrijven. Daarnaast komt er een coronameldpunt en corona task force op Vlaams niveau, waarbij VLAIO en FIT betrokken worden. Dit komt er op initiatief van Voka. Ook op federaal niveau wordt onderzocht welke verdere ondersteunende maatregelen er doorgevoerd kunnen worden om de bedrijven te helpen.

Niets te vroeg

“Deze maatregelen komen niets te vroeg”, aldus Bert Mons, algemeen directeur van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “Uit een enquête die we voerden bij onze leden blijkt dat de ongerustheid toeneemt. Er is geen paniek, maar wel het besef dat de coronacrisis wellicht nog zal toenemen en niet onmiddellijk of vanzelf zal verdwijnen. We vragen dan ook transparante informatie en communicatie.”

Cijfers West-Vlaanderen

De West-Vlaamse ondernemingen die exporteren naar of importeren uit China vrezen zware gevolgen nu het coronavirus steeds grotere proporties aanneemt, dat zegt een recente enquête van Voka. 33% van de West-Vlaamse respondenten die exporteren naar China vreest voor technische werkloos door omzetverlies.

Ook langs de importzijde is er bezorgdheid bij de West-Vlaamse ondernemingen. Meer dan de helft van de respondenten vreest dat de productie kan stilvallen omwille van mogelijke toeleveringsproblemen uit China. 16% van de respondenten geeft aan de toeleveringsketen opnieuw dichter bij de afzetmarkt te willen organiseren. Niet enkel bedrijven die exporteren naar of importeren uit China maken zich grote zorgen.

Hulplijn

Ongeveer 22% van de respondenten ziet ook problemen in de handel met Italië. 52% van de respondenten ervaart problemen met betrekking tot internationale business trips.”Bedrijven die vragen hebben omtrent het coronavirus kunnen steeds terecht bij onze hulplijn vraaghet@voka.be of telefonisch via 056 23 50 51. Onze experten volgen de ontwikkelingen op de voet”, aldus Bert Mons.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.