https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

West-Vlaamse basisscholen zijn solidairst met hun infrastructuur

Bij de infrastructuur van middelbare scholen is er in West-Vlaanderen nog een grote groeimarge. (Foto Getty Images)© Getty Images
Bij de infrastructuur van middelbare scholen is er in West-Vlaanderen nog een grote groeimarge. (Foto Getty Images)© Getty Images
Bert Vanden Berghe

De schoolgebouwen worden vaak ingezet voor buitenschools gebruik als pakweg opvang of sportactiviteiten. De overheid wil dat de gebouwen maximaal benut worden en dat het gebruik ervan uitgebreid wordt. De West-Vlaamse basisscholen zijn voorlopig de beste leerlingen van de klas.

Het buitenschools gebruik van de schoolinfrastructuur is al sinds jaar en dag een normale gang van zaken. Uit de conceptnota Masterplan Scholenbouw 2.0 blijkt dat dat gebruik nog kan uitgebreid worden. Uit onderzoek van het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) blijkt immers dat de infrastructuur op school gemiddeld zo’n 18 uur per week ingezet wordt voor buitenschools gebruik. Het AGION wil immers naar 50 uur per week gaan.

Uit cijfers van Vlaams parlementslid en onderwijsspecialist Loes Vandromme (CD&V) blijkt dat de West-Vlaamse basisscholen alvast een voorbeeld stellen voor de andere provincies. Zo’n 63,5 procent van de schoolinfrastructuur wordt ook voor andere doeleinden gebruikt. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dan weer de slechtste leerling van de klas: daar wordt zo’n 48 procent benut. Opmerkelijk: ze zijn wel koploper in Vlaanderen wat betreft de inzet van de infrastructuur van het secundair onderwijs, goed voor maar liefst 81,8 procent. West-Vlaanderen behoort op dat vlak tot de middenmoot. Wij benutten zo’n 74,5 procent van de infrastructuur van het secundair onderwijs voor buitenschoolse activiteiten.

Daaronder valt overigens een brede waaier aan soorten activiteiten. De meeste worden gebruikt voor sport en spel (op 57% van de vestigingsplaatsen), onderwijs en opleiding (41%), feesten en bijeenkomsten (39%), voor- en naschoolse opvang (34%) en cultuurbeleving (33%). Schoolgebouwen worden het minst buitenschools gebruikt voor vergaderingen (29%), cursussen (23%) en studie (15%).

Scholen die hun infrastructuur ook openstellen voor andere organisaties, kunnen aanspraak maken op subsidies. Bij nieuwe investeringen kan men dan bijvoorbeeld rekening gehouden om maar bepaalde delen van de school open te stellen terwijl je andere delen afsluit.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten