West-Brugge en Dudzele worden afgesloten voor WK wielrennen

De Nederlandse Koningin Maxima komt naar Brugge voor het WK-tijdrijden, ze wil haar landgenotes aanmoedigen. © POOL DENIS CLOSON BELGA
Stefan Vankerkhoven

De Brugse politie pakt uit met een waaier aan verkeersmaatregelen tijdens het WK wielrennen, waarvoor zeker 150.000 wielerfans verwacht worden. Van 6 t/m 24 september zal er hinder zijn. Dudzele en West-Brugge worden bijna van de buitenwereld afgesloten.

Hoeveel wielergekke fans in Brugge zullen rondhangen, is nog koffiedik kijken. Burgemeester Dirk De fauw wijst erop dat vorige WK’s 150 à 300.000 toeschouwers lokten. Zowel de Nederlandse koningin Maxima als ons koninklijk paar willen aanwezig zijn. Maxima wenst zaterdag de Nederlandse wielrensters aan het werk te zien, Mathilde en Filip opteren voor de ‘gendergelijke’ mixed time trial, waar bij de dames de heren aflossen.

Op maandag 6 september start de opbouw van het WK-dorp op ‘t Zand, een week later wordt het parcours voor het WK-tijdrijden klaargestoomd. Aan de Bloedput en het station zullen tijdelijke voetgangersbruggen geïnstalleerd worden. De koers zelf verloopt tussen zaterdag 18 en woensdag 22 september, waarbij elke rennersgroep een ander parcours moet afhaspelen tussen Knokke, Damme en Brugge.

Parkeren

West-Brugge en Dudzele worden hermetisch afgesloten voor autoverkeer. Volgens burgemeester Dirk De fauw komen de melkrondes en bevoorrading van landbouwbedrijven in Dudzele niet in gevaar: “Er zijn afspraken gemaakt, zodat dierenartsen, eerstelijnszorg en scholen toegankelijk blijven.”

Er moeten 1.422 parkeerplaatsen gecompenseerd te worden: 600 plaatsen in Dudzele, 370 op de R30 tussen Hoefijzerlaan en Komvest en 460 in West-Brugge.

“We zorgen voor alternatieven”, zegt Dirk De fauw. “De bewoners van West-Brugge mogen ondergronds parkeren in ‘t Zand en in ‘t Zilverpand, we behouden er 325 en 175 plaatsen vrij. Via Interparking kunnen de bewoners een gratis vergunning opvragen voor 18 t/m 22 september.”

“Voor de bewoners van de Hoefijzerlaan, Gulden Vlieslaan en de Koningin Elisabethlaan voorzien we 332 plaatsen op de parking aan de Bevrijdingslaan van 14 t/m 24 september. Voor de mensen van de Komvest zijn er 70 plaatsen bij Van Marcke.”

Voor de inwoners van Dudzele zijn er 122 plaatsen in de Coiseaukaai, 600 plaatsen op de Brexit-parking en 35 plaatsen aan het voetbalveld in de Gemeneweidestraat.

Alle randparkings worden voorbehouden voor de wielerfans. “Met uitzondering van de Magdalenaparking, waar de tv-compound geplaatst wordt”, stelt Dirk De fauw. Het gaat om 7000 parkeerplaatsen voor bezoekers op zondag en 4.000 op weekdagen. Ze zullen hun auto’s kwijt kunnen aan AZ Sint-Jan (800), Jan Breydel (922), Veemarkt (821), B-parking NMBS (380), Station kant Huis van de Bruggeling (1000), Oesterparking Sint-Michiels (175), parking Bombardier en Vaartdijkstraat (252), Ter Groene Poorte (voor VIP’s), La Brugeoise (100), Carerefour Sint-Kruis (658) en Koestraat (400, park & bike).

“We werken met parkeergeleiding: de bezoekers zullen bij hun aankomst gestuurd worden naar de parkings waar er nog capaciteit is. Zo reduceren wij het zoekverkeer. We raden de automobilisten aan om de apps Google maps en Waze te gebruiken, omdat het parcours en de verkeerswijzigingen daarin opgenomen zijn”, aldus de burgemeester. De gewone ondergrondse parkings van Interparking kunnen door hotelgasten en dagjesmensen gebruikt worden, die niet voor het WK naar Brugge komen.

NMBS wil met extra treinen zoveel mogelijk wielerfans met de trein naar Brugge krijgen. De Lijn wordt ingeschakeld in het mobiliteitsplan voor het WK. “De maximale dienstverlening blijft behouden van 8 tot 20 uur, ook tijdens de weekends, maar er zullen wat vertragingen en omleidingen zijn”, bekent Dirk De fauw. Er worden acht WK-pendels ingelegd met een frequentie van 10 à 30 minuten: streeklijnen stoppen aan de WK-hub, waarna de bus naar het station rijdt. De Lijn doet inspanningen om de schoolgaande jeugd van Dudzele richting centrum te brengen en legt in de ochtendspits twee extra bussen in.”

De centrumshuttle zal tijdens het WK tussen 7 en 19 uur twee tracés volgen: een route in het centrum met start- en eindpunt aan het station en een route in Sint-Kruis en Assebroek, vanaf woon-zorgcentrum Van Zuylen.

Er worden 105 mobiele fietsenstallingen (movilo’s) opgesteld voor 1260 fietsen op zes strategische locaties. De politie voorziet oversteekplaatsen ter hoogte van de Schepsdalelaan, Vlamingstraat en IJzerstraat voor fietsers en voetgangers. In Dudzele zal er geen oversteek mogelijk zijn. Op vele andere plasten zullen nadars staan.

Eén van de pijnpunten langs het parcours wordt Kruisabeele. Dirk De fauw: “Om die wijk tijdens het WK beter te kunnen ontsluiten, zal er ter hoogte van de Kruisabeelestraat een politieagent staan die vanaf twee uren voor de koers tot een uur na de wedstrijd voertuigen zal laten oversteken. Overigens nemen de wedstrijden zelden volledige dagen in beslag.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier