Wervikse reuzen steken in het nieuw de grens over

Redactie KW

De jaarlijkse Tabaksstoet lokte ondanks het wisselvallige weer veel volk. Net zoals twee jaar geleden startte de folkloristische stoet op de Steenakker en kwam aan in Wervicq-Sud.

De stoet is een organisatie van het comité Jehan van d’Helle uit Wervicq-Sud. De feestelijkheden waren dit keer toe aan de zestigste editie. Op kop liep de harmonie Onder Ons Wervik. Niet in het klassieke uniform maar in een geel-rode outfit. “We kiezen bewust voor een leukere outfit”, aldus voorzitter-muzikant Peter Renier. “Geel en rood zijn de stadskleuren en daarmee leggen we ook een link naar het stadsfestival ‘Wervik 2050 Wervicq-Sud’ halfweg juli. We spelen geen traditionele marsmuziek maar leuke nummers om het publiek te animeren.”

Het was traditioneel een stoet met ook veel confetti en snoep. De belleman, de Tabaksfee en haar twee eredames, de KLJ en de Wervikse Reuzen zijn er elk jaar bij. KSA Grensvuur was voor de tweede keer van de partij. De organisatoren van de allereerste Franco Belge Run op zaterdag 14 juli zelfs voor de eerste maal. Reuzen Sos den Blauwer en Marie Spillaert waren volledig in het nieuw. De stad gaf hiervoor opdracht aan Gerda Biesbrouck van de stoffenwinkel Trifolium in de Vlamingenstraat. “Marie draagt een beige tailleur en mooie lange rok”, vertelt Gerda. “Sos steekt in zuiver linnen.”

“Tegen het stadsfestival ‘Wervik 2050 Wervicq-Sud’ steken de reuzen allemaal in het nieuw”, aldus schepen van Evenementen Sanne Vantomme.

(EDB – foto LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier