"Ik heb een vaste klantenronde, voornamelijk in Wervik maar ook in Geluveld, Zillebeke en een deel van Ieper. Door het hamsteren zijn de prijzen van het witloof en bloemkolen op een week verdubbeld", aldus Sanne Vantomme. "Ook de tomaten zijn duur maar dat is al enige tijd zo. Er zijn klanten die tomaten of witloof per bak kopen. Blijkbaar zijn dat mensen die bang zijn voor het coronavirus. Door sommigen hun hamsterwoede swingen de prijzen van sommige groenten de pan uit. Groenten worden geveild, hoe meer vraag er is hoe schaarster de markt wordt en hoe duurder het product."

De Fruithalle open

"Ik ervaar dat sedert de maatregelen twee weken geleden iedereen is geschrokken. Het is ingrijpend naar de samenleving toe. Het is zo stil op straat. Zaterdagavond is de Ten Brielensesteenweg mijn laatste plek en ik vond het daar akelig. Er was niemand op straat. Zelfs niemand die ging wandelen met de hond."

Zijn echtgenote Katrien Forrez staat in de voormiddag in haar winkel De Fruithalle in de Menensesteenweg op de wijk Laag-Vlaanderen. "We blijven open", zegt Sanne Vantomme. "We postten op de sociale media Facebook dat we aan huis blijven leveren en die eerste dag hadden we op een uur vier reacties. Wie vóór 10 uur bestelt, krijgt de levering nog diezelfde voormiddag."

"Ik heb er nu ook veel nieuwe klanten bij. De mensen zijn thuis en zien me stoppen bij de buren. Ik ervaar dat de mensen echt bang zijn om hun huis te verlaten en naar een supermarkt te gaan. Afstand houden rond mijn wagen is geen probleem. De mensen letten er wel op. Trouwens, er staan hier nooit meer dan twee à drie klanten."

Niet naar binnen

"Bij de klanten ga ik wel niet meer binnen. Er betalen nu steeds minder cash. Het gebruik van Payconiq is maal tien. Veel jonge mensen gebruiken dat elektronisch betaalmiddel. Over Bancontact beschik nog niet. Ik vind dat de maatregelen goed worden opgevolgd. Minister Maggie De Block zei 'blijf in uw kot'. Eigenlijk vond ik dat geen uitspraak voor een minister, maar iedereen heeft het wel begrepen."

Sanne Vantomme voelt mee met de getroffen zelfstandigen. "Voor veel collega's is het financieel een drama", aldus Sanne Vantomme. "Qua verkoop is het nu voor mij geen superperiode, absoluut niet. Maar die extra klanten links en rechts compenseert voor een deel. Wat aanbod van groenten en fruiten betreft, zitten we nu in een tussenperiode. We zijn op het einde van de wintergroenten en straks komen de zomergroenten er aan." (ED)

"Ik heb een vaste klantenronde, voornamelijk in Wervik maar ook in Geluveld, Zillebeke en een deel van Ieper. Door het hamsteren zijn de prijzen van het witloof en bloemkolen op een week verdubbeld", aldus Sanne Vantomme. "Ook de tomaten zijn duur maar dat is al enige tijd zo. Er zijn klanten die tomaten of witloof per bak kopen. Blijkbaar zijn dat mensen die bang zijn voor het coronavirus. Door sommigen hun hamsterwoede swingen de prijzen van sommige groenten de pan uit. Groenten worden geveild, hoe meer vraag er is hoe schaarster de markt wordt en hoe duurder het product.""Ik ervaar dat sedert de maatregelen twee weken geleden iedereen is geschrokken. Het is ingrijpend naar de samenleving toe. Het is zo stil op straat. Zaterdagavond is de Ten Brielensesteenweg mijn laatste plek en ik vond het daar akelig. Er was niemand op straat. Zelfs niemand die ging wandelen met de hond."Zijn echtgenote Katrien Forrez staat in de voormiddag in haar winkel De Fruithalle in de Menensesteenweg op de wijk Laag-Vlaanderen. "We blijven open", zegt Sanne Vantomme. "We postten op de sociale media Facebook dat we aan huis blijven leveren en die eerste dag hadden we op een uur vier reacties. Wie vóór 10 uur bestelt, krijgt de levering nog diezelfde voormiddag.""Ik heb er nu ook veel nieuwe klanten bij. De mensen zijn thuis en zien me stoppen bij de buren. Ik ervaar dat de mensen echt bang zijn om hun huis te verlaten en naar een supermarkt te gaan. Afstand houden rond mijn wagen is geen probleem. De mensen letten er wel op. Trouwens, er staan hier nooit meer dan twee à drie klanten.""Bij de klanten ga ik wel niet meer binnen. Er betalen nu steeds minder cash. Het gebruik van Payconiq is maal tien. Veel jonge mensen gebruiken dat elektronisch betaalmiddel. Over Bancontact beschik nog niet. Ik vind dat de maatregelen goed worden opgevolgd. Minister Maggie De Block zei 'blijf in uw kot'. Eigenlijk vond ik dat geen uitspraak voor een minister, maar iedereen heeft het wel begrepen."Sanne Vantomme voelt mee met de getroffen zelfstandigen. "Voor veel collega's is het financieel een drama", aldus Sanne Vantomme. "Qua verkoop is het nu voor mij geen superperiode, absoluut niet. Maar die extra klanten links en rechts compenseert voor een deel. Wat aanbod van groenten en fruiten betreft, zitten we nu in een tussenperiode. We zijn op het einde van de wintergroenten en straks komen de zomergroenten er aan." (ED)